Pita falafel met wortelsalade
Falafel komt uit de Levant-regio, ofwel het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. De balletjes bestaan uit grofgepureerde peulvruchten, zoals gedroogde tuinbonen of kikkererwten, met verse kruiden en specerijen.
Aan de slag
Doe de kikkererwten in een kom met water. Laat minimaal 6 uur weken. Giet af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.
Snijd de ui grof. Maal in de keukenmachine de kikkererwten met de ui, tenen knoflook, bakpoeder, baksoda, koriander, de helft van de peterselie, de gemalen koriander en ½ van de gemalen komijn tot een grove puree die aan elkaar plakt (het lijkt op gemalen noten). Breng op smaak met peper en het zout Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 10 min. in de koelkast.
Breng een pan water aan de kook, halveer de citroen, pers de vrucht uit en hou de helft van het sap apart. Snijd de rest van de peterselie fijn en rasp de rest van de knoflook. Schil de winterpeen en snijd in dunne schuine plakken van een 1⁄2 cm. Kook de peen in ca. 2 min. beetgaar (blancheren), giet af en spoel onder koud stromend water. Meng de peen met de geraspte knoflook, het sap van een 1⁄2 citroen, de rest van de komijn, paprikapoeder en de rest van de peterselie. Breng op smaak met peper. Dek de peen af met vershoudfolie en laat 10 min. in de koelkast staan. Serveer op kamertemperatuur.
Haal de slablaadjes van de krop en snijd in reepjes. Pluk de blaadjes munt van de takjes. Meng het overgebleven citroensap en het water met de tahina tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met peper.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Vorm met een ijsschep of natte handen balletjes van ca. 4-5 cm van het kikkererwtenmengsel en leg ze op een bord bekleed met bakpapier. Druk de balletjes voorzichtig een beetje plat. Bak de falafel in de hete olie in delen in ca. 4 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verwarm ondertussen de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze open en vul de pita’s met afwisselend balletjes falafel, sla, de wortelsalade, muntblaadjes en wat tahinasaus. Serveer de rest van de wortelsalade en tahinasaus erbij.
Pita falafel met wortelsalade
Falafel komt uit de Levant-regio, ofwel het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. De balletjes bestaan uit grofgepureerde peulvruchten, zoals gedroogde tuinbonen of kikkererwten, met verse kruiden en specerijen.
hoofdgerecht
null personen
700 kcal
30 min. bereiden
380 min. wachten
Aan de slag
Doe de kikkererwten in een kom met water. Laat minimaal 6 uur weken. Giet af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.
Snijd de ui grof. Maal in de keukenmachine de kikkererwten met de ui, tenen knoflook, bakpoeder, baksoda, koriander, de helft van de peterselie, de gemalen koriander en ½ van de gemalen komijn tot een grove puree die aan elkaar plakt (het lijkt op gemalen noten). Breng op smaak met peper en het zout Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 10 min. in de koelkast.
Breng een pan water aan de kook, halveer de citroen, pers de vrucht uit en hou de helft van het sap apart. Snijd de rest van de peterselie fijn en rasp de rest van de knoflook. Schil de winterpeen en snijd in dunne schuine plakken van een 1⁄2 cm. Kook de peen in ca. 2 min. beetgaar (blancheren), giet af en spoel onder koud stromend water. Meng de peen met de geraspte knoflook, het sap van een 1⁄2 citroen, de rest van de komijn, paprikapoeder en de rest van de peterselie. Breng op smaak met peper. Dek de peen af met vershoudfolie en laat 10 min. in de koelkast staan. Serveer op kamertemperatuur.
Haal de slablaadjes van de krop en snijd in reepjes. Pluk de blaadjes munt van de takjes. Meng het overgebleven citroensap en het water met de tahina tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met peper.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Vorm met een ijsschep of natte handen balletjes van ca. 4-5 cm van het kikkererwtenmengsel en leg ze op een bord bekleed met bakpapier. Druk de balletjes voorzichtig een beetje plat. Bak de falafel in de hete olie in delen in ca. 4 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verwarm ondertussen de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze open en vul de pita’s met afwisselend balletjes falafel, sla, de wortelsalade, muntblaadjes en wat tahinasaus. Serveer de rest van de wortelsalade en tahinasaus erbij.
algemeen:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 g gedroogde kikkererwten
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
½ tl bakpoeder
½ tl baksoda
10 g verse koriander
15 g verse platte peterselie
1 tl gemalen komijn
½ tl korianderpoeder
1 tl zout
1 citroen
350 g winterpeen
½ tl gerookte paprikapoeder
1 krop babyromainesla
10 g verse munt
4 el water
75 g tahina
4 pitabroodjes
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
frituurpan