Zeeuwse bolussen bakken
In Zeeland komt deze heerlijkheid standaard op tafel als nagerecht, of als lekkers bij de koffie.
Aan de slag
Roer de gist en het zout door de bloem. Smelt 50 g boter in een pan, schenk de melk erbij en verwarm tot lauwwarm. Roer het ei en het melkmengsel door de bloem en kneed in 5 min. tot een elastisch deeg. Laat het deeg onder een schone theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen. Meng ondertussen voor de vulling de rest van de boter met de suiker, stroop en kaneel.
Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige dunne lap van 1/2 cm dik en 25 cm breed. Snijd 8 repen van 3 cm breed. Smeer de helft van de vulling op de repen. Vet de vormpjes in. Bestrijk de zijkanten van de repen met water, rol spiraalvorming op met de naad naar boven en leg in de vormpjes. Smeer de rest van de vulling erover. Laat de bolussen 15 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 225 °C.
Bak de bolussen in het midden van de oven in ca. 15 min. bruin en gaar. Laat 5 min. in de vormpjes afkoelen. Leg op een rooster en laat verder afkoelen.
Zeeuwse bolussen bakken
In Zeeland komt deze heerlijkheid standaard op tafel als nagerecht, of als lekkers bij de koffie.
nagerecht
null porties
315 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Roer de gist en het zout door de bloem. Smelt 50 g boter in een pan, schenk de melk erbij en verwarm tot lauwwarm. Roer het ei en het melkmengsel door de bloem en kneed in 5 min. tot een elastisch deeg. Laat het deeg onder een schone theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen. Meng ondertussen voor de vulling de rest van de boter met de suiker, stroop en kaneel.
Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige dunne lap van 1/2 cm dik en 25 cm breed. Snijd 8 repen van 3 cm breed. Smeer de helft van de vulling op de repen. Vet de vormpjes in. Bestrijk de zijkanten van de repen met water, rol spiraalvorming op met de naad naar boven en leg in de vormpjes. Smeer de rest van de vulling erover. Laat de bolussen 15 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 225 °C.
Bak de bolussen in het midden van de oven in ca. 15 min. bruin en gaar. Laat 5 min. in de vormpjes afkoelen. Leg op een rooster en laat verder afkoelen.
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
½ zakje gedroogde gist
500 g tarwebloem
125 g ongezouten roomboter
100 ml halfvolle melk
1 middelgroot scharrelei
3 el bruine basterdsuiker
3 el Zeeuwse keukenstroop
½ tl kaneelpoeder
Dit heb je nodig
deegroller
lage taartvormpjes (Ø 10 cm)