Oranjekoek
Oranjekoek roze? Ja! Ondanks het mooie roze laagje dankt de Friese oranjekoek zijn naam aan de sinaasappels die in het deeg verwerkt worden.
Aan de slag
Boen de sinaasappels schoon. Schil met de dunschiller de oranje schil en snijd de schil heel fijn. Pers 1 sinaasappel uit en houd het sap apart. Doe de schil met 5 el water en 30 g kristalsuiker in een kleine steelpan. Laat 5 min. koken op middelhoog vuur, tot de schil zacht is en het vocht bijna helemaal verdampt is.
Doe het zelfrijzend bakmeel, de boter, basterdsuiker, gekookte sinaasappelschil, gestampte muisjes, het zout en de rest van het water in een kom, meng met een spatel tot het een grof deeg vormt en kneed 5 min. met de hand tot een soepel deeg.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en rol beide stukken met de deegroller uit tot een plak van 20 x 20 cm. Beleg een met bakpapier beklede bodem van de bakvorm gelijkmatig met een plak deeg. Splits het ei (het eiwit wordt niet gebruikt) en meng de eidooier met de rest van de kristalsuiker door de amandelspijs.
Bestuif het werkblad en de amandelspijs met wat bloem en rol de amandelspijs met de deegroller uit tot een cirkel ter grootte van de springvorm en leg op het deeg in de springvorm. Leg het tweede plak deeg op de amandelspijs. Druk de randen goed aan. Bak de oranjekoek in de oven in ca. 35 min. gaar. Laat de koek 2 uur afkoelen in de vorm.
Klop ondertussen de slagroom met 50 g poedersuiker stijf. Doe in de spuitzak en bewaar in de koelkast tot gebruik. Schil en de kiwi’s in de lengte in parten.
Roer de rest van de poedersuiker met 1 el sinaasappelsap en de kleurstof los en bestrijk de afgekoelde oranjekoek ermee. Laat de glazuur 5 min. drogen en snijd de koek in 9 gelijke stukken. Garneer de oranjekoeken met een toef slagroom en leg er een partje kiwi op.
Citrus snijden
Instructievideo - 01:15 min.
Oranjekoek
Oranjekoek roze? Ja! Ondanks het mooie roze laagje dankt de Friese oranjekoek zijn naam aan de sinaasappels die in het deeg verwerkt worden.
null porties
625 kcal
75 min. bereiden
120 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Boen de sinaasappels schoon. Schil met de dunschiller de oranje schil en snijd de schil heel fijn. Pers 1 sinaasappel uit en houd het sap apart. Doe de schil met 5 el water en 30 g kristalsuiker in een kleine steelpan. Laat 5 min. koken op middelhoog vuur, tot de schil zacht is en het vocht bijna helemaal verdampt is.
Doe het zelfrijzend bakmeel, de boter, basterdsuiker, gekookte sinaasappelschil, gestampte muisjes, het zout en de rest van het water in een kom, meng met een spatel tot het een grof deeg vormt en kneed 5 min. met de hand tot een soepel deeg.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en rol beide stukken met de deegroller uit tot een plak van 20 x 20 cm. Beleg een met bakpapier beklede bodem van de bakvorm gelijkmatig met een plak deeg. Splits het ei (het eiwit wordt niet gebruikt) en meng de eidooier met de rest van de kristalsuiker door de amandelspijs.
Bestuif het werkblad en de amandelspijs met wat bloem en rol de amandelspijs met de deegroller uit tot een cirkel ter grootte van de springvorm en leg op het deeg in de springvorm. Leg het tweede plak deeg op de amandelspijs. Druk de randen goed aan. Bak de oranjekoek in de oven in ca. 35 min. gaar. Laat de koek 2 uur afkoelen in de vorm.
Klop ondertussen de slagroom met 50 g poedersuiker stijf. Doe in de spuitzak en bewaar in de koelkast tot gebruik. Schil en de kiwi’s in de lengte in parten.
Roer de rest van de poedersuiker met 1 el sinaasappelsap en de kleurstof los en bestrijk de afgekoelde oranjekoek ermee. Laat de glazuur 5 min. drogen en snijd de koek in 9 gelijke stukken. Garneer de oranjekoeken met een toef slagroom en leg er een partje kiwi op.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 sinaasappels
9 el water
45 g kristalsuiker
350 g zelfrijzend bakmeel
125 g ongezouten roomboter
160 g lichtbruine basterdsuiker
15 g gestampte muisjes
¼ tl zout
1 middelgroot scharrelei
300 g amandelspijs
125 ml verse slagroom
150 g poedersuiker
2 kiwi's
2 druppels rode kleurstof
Dit heb je nodig
dunschiller
deegroller
bakpapier
bakvorm (20 x 20 cm, ingevet)
spuitzak met stervormig mondje