Brioche (basisrecept)
bewaar
bewaar

Brioche (basisrecept)

Brioche-lovers opgelet: haal je favo broodbeleg in huis, want er gaat toch niets boven dit zelfgemaakte briochebrood?!

50 min. bereiden / 45 min. oventijd / 6 uur 30 min. wachten

7 ingrediënten

Aan de slag

Verwarm in een steelpan de melk met de helft van de suiker al roerend op laag vuur heel kort tot lauwwarm. Haal van het vuur en roer de gist erdoor. Laat 15 min. staan tot het rijkelijk schuimt.

Snijd ondertussen de koude boter in stukjes van ca. 2 cm en zet terug in de koelkast tot gebruik. Meng de bloem met de rest van de suiker en het zout in de mengkom van een staande mixer. Doe daar 3 eieren (per 10 porties) en het gistmengsel bij en meng in ca. 10 min. met de deeghaak op de middelste stand tot een soepel deeg.

Voeg de koude boter in kleine delen toe en mix tot de boter is opgenomen. Dit duurt ca. 10 min. Het deeg wordt zwaar en plakkerig, maar voeg geen extra bloem toe. Spatel af en toe met een pannenlikker het deeg van randen. Kneed het deeg nog even met koude handen kort door. Dek de kom af met vershoudfolie, zet op een warme plek en laat 1 uur rijzen.

Kneed het deeg 1 min. door met de hand en dek af met vershoudfolie. Laat 4 uur rijzen in de koelkast tot het weer in volume verdubbeld is. Mocht het deeg na 4 uur nog niet flink gerezen zijn, verleng dan de rijstijd in de koelkast. Of zet op een warmere plek tot dit wel het geval is, maar koel dan het gerezen deeg nog even terug voor je het verder gaat verwerken.

Kneed het deeg door met de hand, verdeel het in 8 gelijke delen en bol ze op: maak van je hand een kommetje en leg op het schone werkvlak over een bol heen. Krom je hand om een bol deeg en rol met een beetje druk in kleine cirkels tot de bol mooi egaal en rond is. Herhaal met de rest van de bollen. Verdeel de bollen om en om over de lengte van de cakevorm Dek de cakevorm af met vershoudfolie en laat de brioche op een warme plek 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop het laatste ei los en bestrijk het brood helemaal met behulp van het kwastje. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 40-45 min. goudbruin en gaar. Dek halverwege af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Laat het 30-60 min. in de vorm afkoelen.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Brioche (basisrecept)

Brioche-lovers opgelet: haal je favo broodbeleg in huis, want er gaat toch niets boven dit zelfgemaakte briochebrood?!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig