Galette met appel en hazelnoten (advertorial)
Appeltaart, maar nét even anders dan je misschien gewend bent. Namelijk als galette met spijs, vanille en hazelnoten.
Aan de slag
Snijd 200 g roomboter in blokjes en leg 15 min. in de vriezer. Meng de bloem met het zout kort in de keukenmachine. Voeg de blokjes boter toe en mix met korte pulsen tot een fijn en kruimelig deeg. Blijf het deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1.5 uur in de koelkast rusten.
Schil en snijd ondertussen de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appelkwarten elk in 4 plakjes. Smelt de rest van de boter met de fruitstroop in een (hapjes)pan op middelhoog vuur. Haal van het vuur en schep de appelplakjes erdoor. Laat staan tot gebruik. Hak de hazelnoten grof.
Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 min. staan. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 35 cm. Plaats het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de amandelspijs in dunne plakjes. Bedek het deeg ermee en laat 4 cm van de rand vrij.
Leg de appelplakjes in een spiraal op de spijs. Vouw de randen van het deeg erover.
Klop het ei los en besmeer met de bakkwast de randen van het deeg. Bak in 25-30 min. lichtbruin en gaar. Haal uit de oven, besmeer de randen van het deeg met het stroopmengsel. Besprenkel de appels met de rest van de stroop. Laat 15 min. afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom met het vanille-extract lobbig. Serveer met de galette.
Galette met appel en hazelnoten (advertorial)
Appeltaart, maar nét even anders dan je misschien gewend bent. Namelijk als galette met spijs, vanille en hazelnoten.
nagerecht
null personen
445 kcal
25 min. bereiden
120 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Snijd 200 g roomboter in blokjes en leg 15 min. in de vriezer. Meng de bloem met het zout kort in de keukenmachine. Voeg de blokjes boter toe en mix met korte pulsen tot een fijn en kruimelig deeg. Blijf het deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1.5 uur in de koelkast rusten.
Schil en snijd ondertussen de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appelkwarten elk in 4 plakjes. Smelt de rest van de boter met de fruitstroop in een (hapjes)pan op middelhoog vuur. Haal van het vuur en schep de appelplakjes erdoor. Laat staan tot gebruik. Hak de hazelnoten grof.
Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 min. staan. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 35 cm. Plaats het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de amandelspijs in dunne plakjes. Bedek het deeg ermee en laat 4 cm van de rand vrij.
Leg de appelplakjes in een spiraal op de spijs. Vouw de randen van het deeg erover.
Klop het ei los en besmeer met de bakkwast de randen van het deeg. Bak in 25-30 min. lichtbruin en gaar. Haal uit de oven, besmeer de randen van het deeg met het stroopmengsel. Besprenkel de appels met de rest van de stroop. Laat 15 min. afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom met het vanille-extract lobbig. Serveer met de galette.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
230 g ongezouten roomboter
300 g patentbloem
¼ tl zout
50 ml ijskoud water
4 elstar-appels
6 el Frutesse Maestrichterstroop
30 g ongezouten hazelnoten
100 g amandelspijs
1 middelgroot scharrelei
150 ml verse slagroom
1 tl vanille-extract
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
deegroller