Vlierbloesemsiroop-cakejes
bewaar
bewaar

Vlierbloesemsiroop-cakejes

Deze cakejes zijn geïnspireerd op de Franse baba au rhum, een stevig gebakje gedrenkt in rum. Voor dit recept hebben we vlierbloesemsiroop gebruikt en bevatten ze dus geen alcohol, maar je kan dit ook vervangen door de klassieke rum of limoncello.

15 min. bereiden / 15 min. oventijd / 1 uur 5 min. wachten

14 ingrediënten

Aan de slag

Los de gist op met het warme water en laat 5 min. staan tot er bubbels ontstaan.

Boen de sinaasappel en rasp de oranje schil van de vrucht. Snijd de helft van de sinaasappel in dunne plakjes en hou apart.

Meng de bloem, het zout, de boter, suiker, gist en een ½ tl sinaasappelrasp 10 min. met de mixer.

Voeg de eieren een voor een toe, wacht tot het ei is opgenomen voordat je het volgende toevoegt.

Kneed op een met bloem bestoven werkblad 3 min. tot een samenhangend deeg, het blijft wat plakkerig.

Laat het deeg 1 uur rijzen in een kom, afgedekt met een schone theedoek op een warme plek.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot een worst en verdeel in bolletjes. Leg de bolletjes in de vormpjes. Bak de cakejes in 12-15 min. gaar en goudbruin. Haal de baba uit de oven en laat 5 min. iets afkoelen.

Snijd ondertussen het vanillestokje in de lengte door de helft. Hou 1 el vlierbloesemsiroop apart en doe de rest met het vanillestokje in een pan. Verwarm op laag vuur en voeg de sinaasappelschijfjes en de abrikozenjam toe. Kook in 5 min. tot een geurige siroop.

Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden. Meng met de achtergehouden vlierbloesemsiroop. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Haal de cakejes uit de vormpjes en doop ze een voor een in de warme siroop. Serveer direct met slagroom en de aardbeien.

variatietipJe kunt ook 50 ml rum of limoncello toevoegen aan de siroop of in rum geweekte rozijnen toevoegen aan het babadeeg.
bewaartipBewaar in een afsluitbare glazen pot met de rest van de siroop eroverheen. Keer de pot regelmatig om, om de siroop goed te verdelen. De cakejes worden dan lekker plakkerig en een beetje nat. De pot is dan een week houdbaar, of langer als de baba helemaal onder staat.
achtergrondinfoBaba au rhum is een stevig Frans gebak uit de achttiende eeuw, gedrenkt in rum. Naar alle waarschijnlijkheid is het gebaseerd op de Oost-Europese babka. Vanuit Frankrijk is het ook in Italië bekend geraakt: baba met rum of limoncello wordt met name in Napels veel gegeten. In dit recept hebben we de cake gedrenkt in vlierbloesemsiroop en geen alcohol toegevoegd.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Vlierbloesemsiroop-cakejes

Deze cakejes zijn geïnspireerd op de Franse baba au rhum, een stevig gebakje gedrenkt in rum. Voor dit recept hebben we vlierbloesemsiroop gebruikt en bevatten ze dus geen alcohol, maar je kan dit ook vervangen door de klassieke rum of limoncello.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig