Vlierbloesemsiroop-cakejes
Deze cakejes zijn geïnspireerd op de Franse baba au rhum, een stevig gebakje gedrenkt in rum. Voor dit recept hebben we vlierbloesemsiroop gebruikt en bevatten ze dus geen alcohol, maar je kan dit ook vervangen door de klassieke rum of limoncello.
15 min. bereiden / 15 min. oventijd / 1 uur 5 min. wachten
14 ingrediënten
Aan de slag
Los de gist op met het warme water en laat 5 min. staan tot er bubbels ontstaan.
Boen de sinaasappel en rasp de oranje schil van de vrucht. Snijd de helft van de sinaasappel in dunne plakjes en hou apart.
Meng de bloem, het zout, de boter, suiker, gist en een ½ tl sinaasappelrasp 10 min. met de mixer.
Voeg de eieren een voor een toe, wacht tot het ei is opgenomen voordat je het volgende toevoegt.
Kneed op een met bloem bestoven werkblad 3 min. tot een samenhangend deeg, het blijft wat plakkerig.
Laat het deeg 1 uur rijzen in een kom, afgedekt met een schone theedoek op een warme plek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot een worst en verdeel in bolletjes. Leg de bolletjes in de vormpjes. Bak de cakejes in 12-15 min. gaar en goudbruin. Haal de baba uit de oven en laat 5 min. iets afkoelen.
Snijd ondertussen het vanillestokje in de lengte door de helft. Hou 1 el vlierbloesemsiroop apart en doe de rest met het vanillestokje in een pan. Verwarm op laag vuur en voeg de sinaasappelschijfjes en de abrikozenjam toe. Kook in 5 min. tot een geurige siroop.
Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden. Meng met de achtergehouden vlierbloesemsiroop. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Haal de cakejes uit de vormpjes en doop ze een voor een in de warme siroop. Serveer direct met slagroom en de aardbeien.
Vlierbloesemsiroop-cakejes
Deze cakejes zijn geïnspireerd op de Franse baba au rhum, een stevig gebakje gedrenkt in rum. Voor dit recept hebben we vlierbloesemsiroop gebruikt en bevatten ze dus geen alcohol, maar je kan dit ook vervangen door de klassieke rum of limoncello.
null porties
15 min. bereiden
65 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Los de gist op met het warme water en laat 5 min. staan tot er bubbels ontstaan.
Boen de sinaasappel en rasp de oranje schil van de vrucht. Snijd de helft van de sinaasappel in dunne plakjes en hou apart.
Meng de bloem, het zout, de boter, suiker, gist en een ½ tl sinaasappelrasp 10 min. met de mixer.
Voeg de eieren een voor een toe, wacht tot het ei is opgenomen voordat je het volgende toevoegt.
Kneed op een met bloem bestoven werkblad 3 min. tot een samenhangend deeg, het blijft wat plakkerig.
Laat het deeg 1 uur rijzen in een kom, afgedekt met een schone theedoek op een warme plek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot een worst en verdeel in bolletjes. Leg de bolletjes in de vormpjes. Bak de cakejes in 12-15 min. gaar en goudbruin. Haal de baba uit de oven en laat 5 min. iets afkoelen.
Snijd ondertussen het vanillestokje in de lengte door de helft. Hou 1 el vlierbloesemsiroop apart en doe de rest met het vanillestokje in een pan. Verwarm op laag vuur en voeg de sinaasappelschijfjes en de abrikozenjam toe. Kook in 5 min. tot een geurige siroop.
Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden. Meng met de achtergehouden vlierbloesemsiroop. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Haal de cakejes uit de vormpjes en doop ze een voor een in de warme siroop. Serveer direct met slagroom en de aardbeien.
variatietip:
bewaartip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
7 g gedroogde gist
2 el warm water
1 biologische sinaasappel
250 g patentbloem
¼ tl zout
90 g ongezouten roomboter
2 el kristalsuiker
2 middelgrote scharreleieren
1 vanillestokje
500 ml vlierbloesemsiroop
2 el abrikozenjam
250 g aardbeien
250 ml verse slagroom
1 el poedersuiker
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
muffinvorm met 12 holtes (ingevet)