Bienenstich
bewaar
bewaar

Bienenstich

Nog nooit van bienenstich gehoord? Daar komt na vandaag verandering in: deze Duitse cake met room ertussen wil je vaker maken!

4 uur 30 min. bereiden

14 ingrediënten

Aan de slag

Smelt 100 g boter in een steelpan en roer er 200 ml melk door. Het mengsel moet lauwwarm zijn, ca. 37° C.

Meng ondertussen de gist, 100 g suiker en de bloem door elkaar in de kom van een staande mixer. Schenk het boter-melkmengsel erbij, voeg 1 ei toe en meng 1 min. met de deeghaak. Voeg het zout toe en kneed in ca. 5 min. op de middelste stand tot een soepel deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek, tot verdubbeld in volume.

Halveer ondertussen het vanillestokje in de lengte en schraap met een mesje het merg eruit. Breng 400 ml melk met het vanillemerg en het uitgeschraapte -stokje op middelhoog vuur aan de kook.

Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. lichtbruin en gaar. Laat 10 min. afkoelen op kamertemperatuur en zet de taart dan 45 min. in de koelkast.

Splits de overige eieren, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop met een garde de rest van de melk met 100 g suiker en eidooiers los in een ruime kom. Zeef de maïzena erboven en roer tot een glad papje.

Haal het vanillestokje uit de melk. Giet al roerend de helft van de hete melk bij het ei-suikermengsel en meng goed. Giet dit mengsel terug in de pan bij de rest van de melk en breng onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook. Zorg dat je goed over de bodem van de pan roert met een pannenlikker, want het koekt snel aan. Laat het mengsel 2 min. zachtjes doorkoken, blijf roeren (de room zal niet hard koken, af en toe een blubje is voldoende). Het mengsel moet de dikte hebben van een dikke vla, dit is de banketbakkersroom. 

Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal om hem zo snel mogelijk te laten afkoelen. Leg een stuk vershoudfolie rechtstreeks op de room, zodat er geen vel op ontstaat. Laat 15 min. afkoelen op kamertemperatuur en daarna minimaal 45 min. in de koelkast.

Kneed ondertussen het deeg met de hand op een met bloem bestoven werkblad door en rol uit tot een dikke cirkel van ca. Ø 28 cm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en leg het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat nog 15 min. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C. Doe de rest van de boter, 50 ml slagroom, de rest van de suiker en de honing in een steelpan en breng aan de kook. Laat 2 min. zachtjes koken, roer het amandelschaafsel erdoor en verdeel het mengsel over het deeg.

Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. lichtbruin en gaar. Laat 10 min. afkoelen op kamertemperatuur en zet de taart dan 45 min. in de koelkast.

Week ondertussen de blaadjes gelatine 5 min. in een kom met ruim, koud water. Klop de rest van de slagroom stijf. Haal de gelatineblaadjes uit het water, maar knijp ze niet uit. Doe in een pannetje en laat langzaam op laag vuur smelten.

Klop de banketbakkersroom ca. 2 min. luchtig met een mixer en spatel er dan de gelatine door. Spatel de opgeklopte slagroom erdoor. Je hebt nu Zwitserse room. Schep de room op een platte schaal en laat ca. 15 min. opstijven in de koelkast. Snijd de cake horizontaal door. Snijd de bovenste helft vast in 16 punten, zo druk je bij het aansnijden de room er niet tussenuit.

Snijd de cake horizontaal door. Snijd de bovenste helft vast in 16 punten, zo druk je bij het aansnijden de room er niet tussenuit.

Verdeel de Zwitserse room over de onderste helft van de cake. Leg de voorgesneden bovenkant er netjes op. Laat de bienenstich nog 1 uur opstijven in de koelkast en bestrooi voor het serveren met de poedersuiker.

achtergrondinfoBienenstich is een Duitse taart die bestaat uit twee lagen gistdeeg met daartussen een vulling van botercrème, slagroom of custard. De legende gaat dat de taart is ontstaan om te vieren dat twee bakkersjongens in de 15e eeuw een aanval op hun dorp van het dorp ernaast. Ze waren op weg naar de bijenkorven bij de stadsmuur om van te snoepen toen ze de buren aan hoorden komen. Ze gooiden de bijenkorven op de aanvallers en verjoegen zo de vijand. Om dit te vieren werden ze beloond met een taart die bienenstich (bijensteek) werd genoemd. Maar, dit is slechts een legende. Aannemelijker is dat de taart komt uit de 19e eeuw, toen gekoeld bewaren van voedsel meer mogelijk werd. Vroege versies van het recept zijn te vinden in kookboeken uit begin 20e eeuw.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Bienenstich

Nog nooit van bienenstich gehoord? Daar komt na vandaag verandering in: deze Duitse cake met room ertussen wil je vaker maken!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig