Aardbeientaart met amandel
Deze zomerse aardbeientaart maak je met geroosterde amandelen en frangipane voor onweerstaanbare amandelsmaken.
30 min. bereiden / 25 min. oventijd / 2 uur 20 min. wachten
15 ingrediënten
Aan de slag
Snijd de boter in blokjes. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Splits het ei. Meng in een kom met een garde de eidooier met 75 g boter, 65 g basterdsuiker en de helft van het citroenrasp. Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder erboven en kneed tot een samenhangend deeg. Vorm er een platte bal van en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
Week ondertussen de gelatine in een kom met koud water. Breng 225 g aardbeien met het water, de rest van het citroenrasp, 1 el citroensap en de kristalsuiker aan de kook. Laat 2 min. koken en pureer met de staafmixer. Knijp de geweekte blaadjes gelatine uit en roer door de aardbeiensaus. Schep in een kom en laat 45 min. afkoelen. Roer af en toe door.
Klop de slagroom stijf zodra de aardbeiensaus dik begint te worden, na ca. 40 min. Spatel de slagroom door de aardbeiensaus (bavarois).
Verwarm de oven voor op 180 C. Mix ondertussen in een andere kom het amandelmeel met het eiwit, 25 g boter en de rest van de basterdsuiker tot een dikke pasta (frangipane).
Vet de taartvorm goed in met de rest van de boter. Rol het deeg uit met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad tot een langwerpige plak, groot genoeg om de taartvorm mee te bekleden. Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de taartvorm uit. Druk goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de taartbodem ca. 15 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier. Laat 5 min. afkoelen.
Verdeel de frangipane in een dunne laag over de taartbodem. Druk de frangipane met behulp van een lepel een beetje aan en strijk glad. Bak de taart nog 10 min. in de oven. Haal uit de oven en laat minimaal 30 min. afkoelen.
Verdeel de bavarois over de taartbodem. Laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. lichtbruin. Laat afkoelen op een bord. Halveer de rest van de aardbeien en versier de taart ermee. Bestrooi met het amandelschaafsel en de poedersuiker.
Aardbeientaart met amandel
Deze zomerse aardbeientaart maak je met geroosterde amandelen en frangipane voor onweerstaanbare amandelsmaken.
null personen
325 kcal
30 min. bereiden
140 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de boter in blokjes. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Splits het ei. Meng in een kom met een garde de eidooier met 75 g boter, 65 g basterdsuiker en de helft van het citroenrasp. Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder erboven en kneed tot een samenhangend deeg. Vorm er een platte bal van en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
Week ondertussen de gelatine in een kom met koud water. Breng 225 g aardbeien met het water, de rest van het citroenrasp, 1 el citroensap en de kristalsuiker aan de kook. Laat 2 min. koken en pureer met de staafmixer. Knijp de geweekte blaadjes gelatine uit en roer door de aardbeiensaus. Schep in een kom en laat 45 min. afkoelen. Roer af en toe door.
Klop de slagroom stijf zodra de aardbeiensaus dik begint te worden, na ca. 40 min. Spatel de slagroom door de aardbeiensaus (bavarois).
Verwarm de oven voor op 180 C. Mix ondertussen in een andere kom het amandelmeel met het eiwit, 25 g boter en de rest van de basterdsuiker tot een dikke pasta (frangipane).
Vet de taartvorm goed in met de rest van de boter. Rol het deeg uit met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad tot een langwerpige plak, groot genoeg om de taartvorm mee te bekleden. Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de taartvorm uit. Druk goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de taartbodem ca. 15 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier. Laat 5 min. afkoelen.
Verdeel de frangipane in een dunne laag over de taartbodem. Druk de frangipane met behulp van een lepel een beetje aan en strijk glad. Bak de taart nog 10 min. in de oven. Haal uit de oven en laat minimaal 30 min. afkoelen.
Verdeel de bavarois over de taartbodem. Laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. lichtbruin. Laat afkoelen op een bord. Halveer de rest van de aardbeien en versier de taart ermee. Bestrooi met het amandelschaafsel en de poedersuiker.
bereidingstip:
bereidingstip:
vegatip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
110 g ongezouten roomboter
1 citroen
1 middelgroot ei
140 g witte basterdsuiker
115 g patentbloem
¼ tl zout
4 g bakpoeder
3 blaadjes gelatine
500 g verse aardbeien
2 el water
75 g fijne kristalsuiker
100 ml verse slagroom
100 g amandelmeel
10 g amandelschaafsel
1 tl poedersuiker
Dit heb je nodig
zeef
vershoudfolie
staafmixer
langwerpige taartvorm met losse bodem (12 x 30 cm)
deegroller
bakpapier
blindbakvulling