Aardbeienslof
Slo(o)f je uit en bak hét ultieme aardbeiengebak: de aardbeienslof. Daar wordt toch iedereen vrolijk van?
Aan de slag
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Doe de boter met de lichtbruine basterdsuiker in een grote kom. Splits 1 ei en voeg de dooier toe. Het eiwit wordt niet gebruikt. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en voeg toe. Meng met een pollepel tot een gladde massa. Zeef de bloem, het bakpoeder en zout boven de kom en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 45 minuten opstijven in de koelkast.
Snijd ondertussen het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er het merg uit. Doe het vanillemerg, het vanillestokje en ⅚ van de melk in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Splits de helft van de eieren boven een kom, de eiwitten worden niet gebruikt. Roer door de dooiers, de rest van de melk, de helft van de suiker en de maizena. Roer goed met een garde totdat er geen klontjes meer inzitten.
Haal het vanillestokje uit de steelpan. Giet een scheutje hete melk bij het eidooiermengsel en schenk het mengsel bij de hete melk in de pan. Breng langzaam aan de kook. Ga goed met een pannenlikker over de bodem om aankoeken te voorkomen. Laat de banketbakkersroom 2-4 min. zachtjes koken tot hij de dikte heeft van vla. Schenk over op een platte schaal en dek af met vershoudfolie direct op de banketbakkersroom. Zo voorkom je dat er een vel op komt. Laat de banketbakkersroom 15 min. afkoelen tot kamertemperatuur en laat hem verder in de koelkast afkoelen.
Roer ondertussen het amandelmeel, de rest van de fijne kristalsuiker en het laatste ei door elkaar tot amandelspijs. Schep in een spuitzak.
Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bestuif het werkblad en een deegroller licht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 1½ cm dik en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de sloffenring in met boter, druk hem in het deeg en verwijder het omliggende deeg. Spuit het amandelspijs op het deeg en laat rondom 1 cm vrij. Bak de slof in 25 min. gaar. Verwijder de ring en laat 1 uur afkoelen.
Doe de banketbakkersroom in een kom en klop met een handmixer in ca. 1 min. luchtig. Schep in de spuitzak. Halveer de aardbeien. Doe de slagroom met de helft van de poedersuiker in een kom en klop stijf met de handmixer op de middelste stand. Schep de slagroom in een spuitzak met een kartelmondje.
Spuit de banketbakkersroom in lange banen op de sloffenbodem. Leg daar de aardbeien op en decoreer met de slagroom. Bestuif met een (thee)zeef met de rest van de poedersuiker.
Aardbeienslof
Slo(o)f je uit en bak hét ultieme aardbeiengebak: de aardbeienslof. Daar wordt toch iedereen vrolijk van?
null personen
540 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Doe de boter met de lichtbruine basterdsuiker in een grote kom. Splits 1 ei en voeg de dooier toe. Het eiwit wordt niet gebruikt. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en voeg toe. Meng met een pollepel tot een gladde massa. Zeef de bloem, het bakpoeder en zout boven de kom en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 45 minuten opstijven in de koelkast.
Snijd ondertussen het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er het merg uit. Doe het vanillemerg, het vanillestokje en ⅚ van de melk in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Splits de helft van de eieren boven een kom, de eiwitten worden niet gebruikt. Roer door de dooiers, de rest van de melk, de helft van de suiker en de maizena. Roer goed met een garde totdat er geen klontjes meer inzitten.
Haal het vanillestokje uit de steelpan. Giet een scheutje hete melk bij het eidooiermengsel en schenk het mengsel bij de hete melk in de pan. Breng langzaam aan de kook. Ga goed met een pannenlikker over de bodem om aankoeken te voorkomen. Laat de banketbakkersroom 2-4 min. zachtjes koken tot hij de dikte heeft van vla. Schenk over op een platte schaal en dek af met vershoudfolie direct op de banketbakkersroom. Zo voorkom je dat er een vel op komt. Laat de banketbakkersroom 15 min. afkoelen tot kamertemperatuur en laat hem verder in de koelkast afkoelen.
Roer ondertussen het amandelmeel, de rest van de fijne kristalsuiker en het laatste ei door elkaar tot amandelspijs. Schep in een spuitzak.
Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bestuif het werkblad en een deegroller licht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 1½ cm dik en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de sloffenring in met boter, druk hem in het deeg en verwijder het omliggende deeg. Spuit het amandelspijs op het deeg en laat rondom 1 cm vrij. Bak de slof in 25 min. gaar. Verwijder de ring en laat 1 uur afkoelen.
Doe de banketbakkersroom in een kom en klop met een handmixer in ca. 1 min. luchtig. Schep in de spuitzak. Halveer de aardbeien. Doe de slagroom met de helft van de poedersuiker in een kom en klop stijf met de handmixer op de middelste stand. Schep de slagroom in een spuitzak met een kartelmondje.
Spuit de banketbakkersroom in lange banen op de sloffenbodem. Leg daar de aardbeien op en decoreer met de slagroom. Bestuif met een (thee)zeef met de rest van de poedersuiker.
bereidingstip:
bereidingstip:
resttip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
140 g ongezouten roomboter
120 g lichtbruine basterdsuiker
4 middelgrote scharreleieren
1 biologische citroen
220 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
½ tl zout
½ vanille boon
300 ml volle melk
150 g fijne kristalsuiker
15 g maizena
75 g amandelmeel
250 g verse aardbeien
100 ml verse slagroom
1 el poedersuiker
Dit heb je nodig
vershoudfolie
spuitzak
bakpapier
sloffenring (27 cm)
spuitzak met kartelmondje