Baba au rum
Gek op zoet én rum? Dan is baba au rhum echt wat voor jou! Dit klassieke Franse gebakje, doordrenkt met rumsiroop, is een echte traktatie.
Aan de slag
Verhit de oven voor op 30 C. (voor het rijzen). Doe de gist, 1 el van het lauwwarme water (per 24 porties) en 1 el suiker (per 24 porties) in de kom van een staande mixer met vlindergarde. Roer goed en laat 10 min. staan, of tot er schuim ontstaat.
Roer met een garde de eieren en zout erdoor. Zet de mixer aan op de middelste stand en voeg, beetje bij beetje, de boter toe. Het ziet er nu uit alsof het niet goed mengt maar als de bloem is toegevoegd, komt het goed. Voeg de bloem toe en meng tot er net een samenhangend dik beslag is ontstaan. Dek af en laat 60 min. rijzen in de oven of op een warme plek.
Schep het beslag in een spuitzak en verdeel over de holtes van de muffinvorm, ze moeten voor ⅓ gevuld zijn. Dek af met vershoudfolie en laat nog 75 min. rijzen, of tot verdubbeld in volume.
Doe ondertussen de rest van de suiker met de rest van het water in een steelpan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Boen de citroen en sinaasappel schoon. Schil met een dunschiller de gele en oranje schil. Doe het vanillestokje, het -merg en de citroen- en sinaasappelschillen in de pan. Breng aan de kook, roer tot de suiker is opgelost. Laat 15 min. op laag vuur koken. Voeg de rum toe en haal van het vuur. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de baba’s in ca. 10 min. gaar en lichtbruin. Haal ze uit de oven en uit de vorm en laat 10 min. afkoelen.
Doe de baba’s en de siroop in een bak, zorg ervoor dat alles net past en de baba’s goed onder staan. Laat 15 min. staan, tot de cakejes goed doordrenkt zijn met de siroop. Keer ze halverwege om als ze niet helemaal onder staan.
Klop ondertussen de slagroom lobbig. Serveer de baba’s met een schep slagroom en een lepel rumsiroop.
Baba au rum
Gek op zoet én rum? Dan is baba au rhum echt wat voor jou! Dit klassieke Franse gebakje, doordrenkt met rumsiroop, is een echte traktatie.
null porties
155 kcal
35 min. bereiden
180 min. wachten
10 min. oventijd
Aan de slag
Verhit de oven voor op 30 C. (voor het rijzen). Doe de gist, 1 el van het lauwwarme water (per 24 porties) en 1 el suiker (per 24 porties) in de kom van een staande mixer met vlindergarde. Roer goed en laat 10 min. staan, of tot er schuim ontstaat.
Roer met een garde de eieren en zout erdoor. Zet de mixer aan op de middelste stand en voeg, beetje bij beetje, de boter toe. Het ziet er nu uit alsof het niet goed mengt maar als de bloem is toegevoegd, komt het goed. Voeg de bloem toe en meng tot er net een samenhangend dik beslag is ontstaan. Dek af en laat 60 min. rijzen in de oven of op een warme plek.
Schep het beslag in een spuitzak en verdeel over de holtes van de muffinvorm, ze moeten voor ⅓ gevuld zijn. Dek af met vershoudfolie en laat nog 75 min. rijzen, of tot verdubbeld in volume.
Doe ondertussen de rest van de suiker met de rest van het water in een steelpan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Boen de citroen en sinaasappel schoon. Schil met een dunschiller de gele en oranje schil. Doe het vanillestokje, het -merg en de citroen- en sinaasappelschillen in de pan. Breng aan de kook, roer tot de suiker is opgelost. Laat 15 min. op laag vuur koken. Voeg de rum toe en haal van het vuur. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de baba’s in ca. 10 min. gaar en lichtbruin. Haal ze uit de oven en uit de vorm en laat 10 min. afkoelen.
Doe de baba’s en de siroop in een bak, zorg ervoor dat alles net past en de baba’s goed onder staan. Laat 15 min. staan, tot de cakejes goed doordrenkt zijn met de siroop. Keer ze halverwege om als ze niet helemaal onder staan.
Klop ondertussen de slagroom lobbig. Serveer de baba’s met een schep slagroom en een lepel rumsiroop.
bereidingstip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
55 g ongezouten roomboter
350 ml lauwwarm water
1½ tl gedroogde gist
350 g lichtbruine basterdsuiker
2 middelgrote scharreleieren
½ tl zout
125 g tarwebloem
1 vanillestokje
1 biologische citroen
1 biologische sinaasappel
225 ml bruine rum
250 ml verse slagroom
Dit heb je nodig
staande mixer met vlindergarde
spuitzak
minimuffinvorm (24 holtes, ingevet)
dunschiller