Baba au rum
bewaar
bewaar

Baba au rum

Gek op zoet én rum? Dan is baba au rhum echt wat voor jou! Dit klassieke Franse gebakje, doordrenkt met rumsiroop, is een echte traktatie.

35 min. bereiden / 10 min. oventijd / 3 uur wachten

12 ingrediënten

Aan de slag

Verhit de oven voor op 30 C. (voor het rijzen). Doe de gist, 1 el van het lauwwarme water (per 24 porties) en 1 el suiker (per 24 porties) in de kom van een staande mixer met vlindergarde. Roer goed en laat 10 min. staan, of tot er schuim ontstaat.

Roer met een garde de eieren en zout erdoor. Zet de mixer aan op de middelste stand en voeg, beetje bij beetje, de boter toe. Het ziet er nu uit alsof het niet goed mengt maar als de bloem is toegevoegd, komt het goed. Voeg de bloem toe en meng tot er net een samenhangend dik beslag is ontstaan. Dek af en laat 60 min. rijzen in de oven of op een warme plek.

Schep het beslag in een spuitzak en verdeel over de holtes van de muffinvorm, ze moeten voor ⅓ gevuld zijn. Dek af met vershoudfolie en laat nog 75 min. rijzen, of tot verdubbeld in volume.

Doe ondertussen de rest van de suiker met de rest van het water in een steelpan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Boen de citroen en sinaasappel schoon. Schil met een dunschiller de gele en oranje schil. Doe het vanillestokje, het -merg en de citroen- en sinaasappelschillen in de pan. Breng aan de kook, roer tot de suiker is opgelost. Laat 15 min. op laag vuur koken. Voeg de rum toe en haal van het vuur. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de baba’s in ca. 10 min. gaar en lichtbruin. Haal ze uit de oven en uit de vorm en laat 10 min. afkoelen.

Doe de baba’s en de siroop in een bak, zorg ervoor dat alles net past en de baba’s goed onder staan. Laat 15 min. staan, tot de cakejes goed doordrenkt zijn met de siroop. Keer ze halverwege om als ze niet helemaal onder staan.

Klop ondertussen de slagroom lobbig. Serveer de baba’s met een schep slagroom en een lepel rumsiroop.

bereidingstipGebruik een schaar om het beslag al knippend in porties in de vormpjes te krijgen (net als churros en raspatat).
achtergrondinfoEen baba au rhum is een klassiek Frans gebakje. Het is een cakeje van gistdeeg doordrenkt met rumsiroop. In Italië, in Napels, maken ze het ook graag. Daar heet het babà. Volgens de legende is het cakeje in Frankrijk terechtgekomen door de in 1719 naar Frankrijk verbannen Poolse koning Stanislaus I. Die nam zijn gezin, maar ook zijn patissiers mee. Dochter Marie trouwde met koning Louis XV en nam haar patissier Nicolas Stohrer mee naar Versailles. Stohrer maakte de eerste baba au rhum en opende bovendien een bakkerij in Parijs die nog steeds bestaat en waar ze nog steeds baba’s verkopen.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Baba au rum

Gek op zoet én rum? Dan is baba au rhum echt wat voor jou! Dit klassieke Franse gebakje, doordrenkt met rumsiroop, is een echte traktatie.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig