Mini-berlinerbollen
Aan de slag
Laat boter en eieren op kamertemperatuur komen. Doe het water met de gist en 10 g suiker in een kom en laat 5 min. staan tot er belletjes komen. Verwarm 75 ml melk in een steelpan tot lauwwarm. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil.
Meng de bloem, het zout, het sinaasappelrasp, de warme melk, 50 g suiker en de kaneel in een grote mengkom. Doe het gistmengsel, de zachte boter en de helft van de eieren erbij. Roer door tot een kruimelig deeg. Kneed ca. 5 min. met de hand tot een glad deeg, het kan een beetje plakkerig zijn. Dek af met ingevet vershoudfolie en een theedoek en laat op een warme plek 2 uur rijzen.
Maak ondertussen de banketbakkersroom. Splits de rest van de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Breng in een pan de rest van de melk aan de kook met 40 g suiker. Roer de eidooiers met 40 g suiker en 20 g bloem tot een glad mengsel. Giet er een scheutje warme melk bij en roer. Giet het ei-suikermengsel bij de warme melk en roer goed door met een garde. Breng de room aan de kook, laat op laag vuur 5 min. koken tot een gladde room. Giet in een ondiepe schaal en dek af met vershoudfolie. Laat buiten de koelkast afkoelen.
Kneed het deeg 1 min. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een lap van ca. 1 cm dik. Steek er rondjes uit van Ø 4 cm. Leg de rondjes op met bloem bestoven bakpapier.
Giet de rest van de suiker op een bord. Verhit de olie in een kleine (frituur)pan tot 180 °C. Frituur de bollen in delen aan beide kanten in 2 min. gaar en lichtbruin. Houd de bollen tijdens het frituren constant in beweging, gebruik hiervoor een hittebestendige spatel. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal de warme bollen direct door de suiker.
Schep de room in de spuitzak met spuitmondje. Maak een gaatje in de bollen met een eetstokje. Spuit de room in de helft van de bollen. Maak de spuitzak schoon en vul met de jam. Spuit de jam in de rest van de bollen.
Mini-berlinerbollen
null porties
155 kcal
30 min. bereiden
120 min. wachten
Aan de slag
Laat boter en eieren op kamertemperatuur komen. Doe het water met de gist en 10 g suiker in een kom en laat 5 min. staan tot er belletjes komen. Verwarm 75 ml melk in een steelpan tot lauwwarm. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil.
Meng de bloem, het zout, het sinaasappelrasp, de warme melk, 50 g suiker en de kaneel in een grote mengkom. Doe het gistmengsel, de zachte boter en de helft van de eieren erbij. Roer door tot een kruimelig deeg. Kneed ca. 5 min. met de hand tot een glad deeg, het kan een beetje plakkerig zijn. Dek af met ingevet vershoudfolie en een theedoek en laat op een warme plek 2 uur rijzen.
Maak ondertussen de banketbakkersroom. Splits de rest van de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Breng in een pan de rest van de melk aan de kook met 40 g suiker. Roer de eidooiers met 40 g suiker en 20 g bloem tot een glad mengsel. Giet er een scheutje warme melk bij en roer. Giet het ei-suikermengsel bij de warme melk en roer goed door met een garde. Breng de room aan de kook, laat op laag vuur 5 min. koken tot een gladde room. Giet in een ondiepe schaal en dek af met vershoudfolie. Laat buiten de koelkast afkoelen.
Kneed het deeg 1 min. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een lap van ca. 1 cm dik. Steek er rondjes uit van Ø 4 cm. Leg de rondjes op met bloem bestoven bakpapier.
Giet de rest van de suiker op een bord. Verhit de olie in een kleine (frituur)pan tot 180 °C. Frituur de bollen in delen aan beide kanten in 2 min. gaar en lichtbruin. Houd de bollen tijdens het frituren constant in beweging, gebruik hiervoor een hittebestendige spatel. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal de warme bollen direct door de suiker.
Schep de room in de spuitzak met spuitmondje. Maak een gaatje in de bollen met een eetstokje. Spuit de room in de helft van de bollen. Maak de spuitzak schoon en vul met de jam. Spuit de jam in de rest van de bollen.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
50 g ongezouten roomboter
4 middelgrote scharreleieren
100 ml lauwwarm water
3½ g gedroogde gist
250 g witte basterdsuiker
325 ml volle melk
1 sinaasappel
350 g tarwebloem
1 mespunt zout
1 tl gemalen kaneel
20 g bloem
1 l arachideolie
50 g aardbeienjam
Dit heb je nodig
bakpapier
ronde uitsteekvorm (Ø 4 cm)
spuitzak met gladde spuitmond