Kerstcake
Kerstcake -of fruitcake- is te herkennen aan o.a. geconfijt of gedroogd fruit in het beslag. Het gebak vindt z'n oorsprong al in de Romeinse tijd. Letterlijk een gouwe ouwe dus! En een mooie inspiratie voor deze vrolijke versie.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de sukade en bigarreaux in blokjes van een ½ cm. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Klop de boter en basterdsuiker met de handmixer 1 min. Voeg de eieren, vanille-extract en het zout toe en mix 2-3 min. tot een glad mengsel. Roer de blokjes sukade, bigarreaux en het citroenrasp erdoor. Zeef de bloem en het bakpoeder erover en roer het er met een spatel luchtig door.
Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak 40-50 min. in de oven tot gaar. Laat de cake 15 min. afkoelen in de vorm en vervolgens 30 min. uit de vorm op een rooster.
Pers de citroen uit. Meng 2 el citroensap (per cake) met de poedersuiker tot een glazuur. Verdeel dit gelijkmatig over de bovenkant van de afgekoelde cake en laat 15 min. uitharden.
Kerstcake
Kerstcake -of fruitcake- is te herkennen aan o.a. geconfijt of gedroogd fruit in het beslag. Het gebak vindt z'n oorsprong al in de Romeinse tijd. Letterlijk een gouwe ouwe dus! En een mooie inspiratie voor deze vrolijke versie.
null porties
330 kcal
15 min. bereiden
60 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de sukade en bigarreaux in blokjes van een ½ cm. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Klop de boter en basterdsuiker met de handmixer 1 min. Voeg de eieren, vanille-extract en het zout toe en mix 2-3 min. tot een glad mengsel. Roer de blokjes sukade, bigarreaux en het citroenrasp erdoor. Zeef de bloem en het bakpoeder erover en roer het er met een spatel luchtig door.
Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak 40-50 min. in de oven tot gaar. Laat de cake 15 min. afkoelen in de vorm en vervolgens 30 min. uit de vorm op een rooster.
Pers de citroen uit. Meng 2 el citroensap (per cake) met de poedersuiker tot een glazuur. Verdeel dit gelijkmatig over de bovenkant van de afgekoelde cake en laat 15 min. uitharden.
variatietip:
bereidingstip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 g ongezouten roomboter
50 g sukade
50 g bigarreaux
1 citroen
200 witte basterdsuiker
4 scharreleieren
1 tl vanille-extract
¼ tl zout
200 g tarwebloem
1½ tl bakpoeder
100 g poedersuiker
Dit heb je nodig
handmixer
cakevorm (25 cm, ingevet)