Hollandse bruinebonensoep
Een klassieker voor als het buiten koud en guur is: Hollandse bruinebonensoep. Lekker met ribbetjes, prei en aardappel.
Aan de slag
Breng de krabbetjes met het water, de kruidnagels en laurierblaadjes in een grote soeppan op hoog vuur aan de kook. Kook 1½ uur op laag vuur met de deksel schuin op de pan. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan.
Snipper ondertussen de uien. Schil en snijd de winterpeen in blokjes van 1 cm. Snijd de bleekselderij in blokjes van 1 cm. Snijd de prei in dunne halve ringen, doe ze in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Schil en snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm.
Haal de krabbetjes en kruidnagels uit de soeppan. Voeg de ui, peen, bleekselderij, prei, aardappel en bouillonblokjes toe aan de pan breng op hoog vuur aan de kook en laat 30 min. koken op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Roer af en toe door. Voeg na 15 min. de bruine bonen met het vocht en de nootmuskaat toe. Roer door.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Snijd het vlees van de krabbetjes, gooi het bot weg. Doe het krabbetjesvlees terug in de soep, roer door en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met de peterselie.
Hollandse bruinebonensoep
Een klassieker voor als het buiten koud en guur is: Hollandse bruinebonensoep. Lekker met ribbetjes, prei en aardappel.
hoofdgerecht
null personen
430 kcal
30 min. bereiden
105 min. wachten
Aan de slag
Breng de krabbetjes met het water, de kruidnagels en laurierblaadjes in een grote soeppan op hoog vuur aan de kook. Kook 1½ uur op laag vuur met de deksel schuin op de pan. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan.
Snipper ondertussen de uien. Schil en snijd de winterpeen in blokjes van 1 cm. Snijd de bleekselderij in blokjes van 1 cm. Snijd de prei in dunne halve ringen, doe ze in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Schil en snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm.
Haal de krabbetjes en kruidnagels uit de soeppan. Voeg de ui, peen, bleekselderij, prei, aardappel en bouillonblokjes toe aan de pan breng op hoog vuur aan de kook en laat 30 min. koken op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Roer af en toe door. Voeg na 15 min. de bruine bonen met het vocht en de nootmuskaat toe. Roer door.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Snijd het vlees van de krabbetjes, gooi het bot weg. Doe het krabbetjesvlees terug in de soep, roer door en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met de peterselie.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
360 g krabbetjes
1½ l water
3 kruidnagels
3 laurierbladen
2 middelgrote uien
200 g winterpenen
200 g bleekselderij
300 g preien
400 g iets kruimige aardappelen
2 runderbouillontblokjes
680 g bruine bonen in pot
1 tl gemalen nootmuskaat
7½ g verse platte peterselie