Chocotorta (Argentijnse chocoladetaart)
Feestje in Argentinië? Dan is de kans groot dat er chocotorta op tafel komt. Deze traditionele chocoladetaart bestaat uit laagjes in koffie gedoopte (zelfgemaakte) chocoladekoekjes met ertussen een crème van dulce de leche met roomkaas.
55 min. bereiden / 30 min. oventijd / 8 uur 30 min. wachten
13 ingrediënten
Aan de slag
Zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en het zout boven een kom. Doe 185 g boter en de suiker in een andere kom en klop met een handmixer in 3 min. romig.
Voeg het ei en vanille-extract toe aan het botermengsel en roer erdoor. Voeg het cacao-bloemmengsel toe en meng met een spatel tot er een samenhangend deeg ontstaat. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 3 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel het deeg in 3 stukken. Bestuif het werkblad met bloem. Rol 1 stuk deeg uit tot een dikte van een ½ cm en snijd er rechthoeken uit van 6 x 4 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 10 min. in de oven gaar en knapperig. Laat de koekjes 1 uur afkoelen op een rooster. Maak zo ook de rest van de koekjes met de rest van het deeg. Je hebt minimaal 60 koekjes nodig.
Maak nu de chocotorta. Doe de koffie in een ruime kom en laat afkoelen tot gebruik. Meng de roomkaas en dulce de leche met de handmixer op lage snelheid in 1 min. tot een egale crème.
Bekleed de bakvorm met vershoudfolie. Doop 12 koekjes 1 voor 1 in de koffie en verdeel over de bodem van de bakvorm. Bestrijk de koekjes met een spatel met ⅙ van de crème. Dek af met 12 in koffie gedoopte koekjes. Herhaal de lagen 4 keer en eindig met een laag koekjes. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Doe de rest van de crème in de spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Hak 50 g chocolade grof. Breng de rest van de boter en de slagroom in een kleine steelpan al roerend tegen de kook aan. Voeg van het vuur af de grofgehakte chocolade toe, roer tot een glad mengsel (ganache) en laat iets afkoelen.
Stort de chocotorta op een schaal en verwijder de folie. Verdeel de ganache over de bovenkant van de taart en strijk glad. Laat minimaal 30 min. opstijven in de koelkast.
Spuit toefjes crème op de bovenkant langs de rand van de taart. Schaaf de rest van de chocolade in krullen en verdeel over het midden van de taart. Snijd in stukken en serveer.
Chocotorta (Argentijnse chocoladetaart)
Feestje in Argentinië? Dan is de kans groot dat er chocotorta op tafel komt. Deze traditionele chocoladetaart bestaat uit laagjes in koffie gedoopte (zelfgemaakte) chocoladekoekjes met ertussen een crème van dulce de leche met roomkaas.
null personen
430 kcal
55 min. bereiden
510 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en het zout boven een kom. Doe 185 g boter en de suiker in een andere kom en klop met een handmixer in 3 min. romig.
Voeg het ei en vanille-extract toe aan het botermengsel en roer erdoor. Voeg het cacao-bloemmengsel toe en meng met een spatel tot er een samenhangend deeg ontstaat. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 3 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel het deeg in 3 stukken. Bestuif het werkblad met bloem. Rol 1 stuk deeg uit tot een dikte van een ½ cm en snijd er rechthoeken uit van 6 x 4 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 10 min. in de oven gaar en knapperig. Laat de koekjes 1 uur afkoelen op een rooster. Maak zo ook de rest van de koekjes met de rest van het deeg. Je hebt minimaal 60 koekjes nodig.
Maak nu de chocotorta. Doe de koffie in een ruime kom en laat afkoelen tot gebruik. Meng de roomkaas en dulce de leche met de handmixer op lage snelheid in 1 min. tot een egale crème.
Bekleed de bakvorm met vershoudfolie. Doop 12 koekjes 1 voor 1 in de koffie en verdeel over de bodem van de bakvorm. Bestrijk de koekjes met een spatel met ⅙ van de crème. Dek af met 12 in koffie gedoopte koekjes. Herhaal de lagen 4 keer en eindig met een laag koekjes. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Doe de rest van de crème in de spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Hak 50 g chocolade grof. Breng de rest van de boter en de slagroom in een kleine steelpan al roerend tegen de kook aan. Voeg van het vuur af de grofgehakte chocolade toe, roer tot een glad mengsel (ganache) en laat iets afkoelen.
Stort de chocotorta op een schaal en verwijder de folie. Verdeel de ganache over de bovenkant van de taart en strijk glad. Laat minimaal 30 min. opstijven in de koelkast.
Spuit toefjes crème op de bovenkant langs de rand van de taart. Schaaf de rest van de chocolade in krullen en verdeel over het midden van de taart. Snijd in stukken en serveer.
bewaartip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
350 g tarwebloem
40 g cacaopoeder
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
200 g ongezouten roomboter
155 g kristalsuiker
1 scharrelei
½ tl vanille-extract
200 ml koffie
450 g verse roomkaas
450 g dulche de leche
75 g pure chocolade 58%
2 el verse slagroom
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier
bakvorm (20 x 20 cm)
spuitzak