Geroosterde knolselderij met koffierub, -jus en pompoenpuree
Gemalen koffie leent zich uitstekend voor het coaten van geroosterde knolselderij én voor het maken van een smaakvolle jus. Daar krijg je een energiekick van! Extra lekker met pompoenpuree on the side.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de koffie met ⅔ van het kokend water. Boen de knolselderij schoon en snijd eventueel de wortels eraf. Prik de knol rondom in met een vork (ca. 30 keer) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Giet de koffie af, vang de vloeibare koffie op en houd apart. Meng de geweekte gemalen koffie met de olie, ⅔ suiker, de gerookte-paprikapoeder, cayennepeper, ½ knoflookpoeder en het zout. Breng op smaak met peper.
Smeer de knol rondom in met het koffiemengsel, pak in met aluminiumfolie en rooster ca. 1½ uur, hij moet helemaal zacht zijn. Verwijder de laatste 45 min. de folie. Haal de knol uit de oven en laat 10 min. rusten. Verwijder een beetje van de koffierubkorst en snijd de knol dan in plakken van 2 cm.
Schil en snijd de pompoen en aardappelen in blokjes van 2 cm. Doe in een grote pan en zorg ervoor dat ze onder water staan. Dek af en laat 30 min. op laag vuur met de deksel erop koken. Snijd ondertussen 80 g boter (per 4 personen) in blokjes. Giet de pompoen en aardappel af en pureer kort met de staafmixer. Voeg tijdens het pureren de blokjes boter toe tot het een gladde, smeuïge puree is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verwarm voor het serveren de puree op laag vuur
Verhit een koekenpan met de rest van de suiker en de rest van de knoflookpoeder, de apart gehouden koffie en 80 ml kokend water (per 4 personen) op middelhoog vuur. Laat 3 min. op laag tot middelhoog vuur inkoken tot een jus en roer de laatste minuut de rest van de boter erdoor. Roer door tot alle boter is opgenomen en de jus is ingedikt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Haal wat takjes los van de peterselie, maar laat de kleine takjes intact. Verdeel de pompoenpuree over de borden, leg de knolselderijplakken erop en serveer met de jus. Garneer met de peterselie
Geroosterde knolselderij met koffierub, -jus en pompoenpuree
Gemalen koffie leent zich uitstekend voor het coaten van geroosterde knolselderij én voor het maken van een smaakvolle jus. Daar krijg je een energiekick van! Extra lekker met pompoenpuree on the side.
hoofdgerecht
null personen
460 kcal
40 min. bereiden
150 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de koffie met ⅔ van het kokend water. Boen de knolselderij schoon en snijd eventueel de wortels eraf. Prik de knol rondom in met een vork (ca. 30 keer) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Giet de koffie af, vang de vloeibare koffie op en houd apart. Meng de geweekte gemalen koffie met de olie, ⅔ suiker, de gerookte-paprikapoeder, cayennepeper, ½ knoflookpoeder en het zout. Breng op smaak met peper.
Smeer de knol rondom in met het koffiemengsel, pak in met aluminiumfolie en rooster ca. 1½ uur, hij moet helemaal zacht zijn. Verwijder de laatste 45 min. de folie. Haal de knol uit de oven en laat 10 min. rusten. Verwijder een beetje van de koffierubkorst en snijd de knol dan in plakken van 2 cm.
Schil en snijd de pompoen en aardappelen in blokjes van 2 cm. Doe in een grote pan en zorg ervoor dat ze onder water staan. Dek af en laat 30 min. op laag vuur met de deksel erop koken. Snijd ondertussen 80 g boter (per 4 personen) in blokjes. Giet de pompoen en aardappel af en pureer kort met de staafmixer. Voeg tijdens het pureren de blokjes boter toe tot het een gladde, smeuïge puree is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verwarm voor het serveren de puree op laag vuur
Verhit een koekenpan met de rest van de suiker en de rest van de knoflookpoeder, de apart gehouden koffie en 80 ml kokend water (per 4 personen) op middelhoog vuur. Laat 3 min. op laag tot middelhoog vuur inkoken tot een jus en roer de laatste minuut de rest van de boter erdoor. Roer door tot alle boter is opgenomen en de jus is ingedikt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Haal wat takjes los van de peterselie, maar laat de kleine takjes intact. Verdeel de pompoenpuree over de borden, leg de knolselderijplakken erop en serveer met de jus. Garneer met de peterselie
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
30 g filterkoffie
180 ml kokend water
1 knolselderij
2 el milde olijfolie
1½ el witte basterdsuiker
1 el gerookte-paprikapoeder zoet
1 tl cayennepeper
2 tl knoflookpoeder
½ tl zout
1 AH Biologisch pompoen
500 g iets kruimige aardappelen
110 g ongezouten roomboter
10 g platte peterselie
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer