Tikka masala van Paulami Joshi
Plottwist: de wereldberoemde chicken tikka masala, is eigenlijk een Brits curryhuisidee en 'uitgevonden' in Schotland waar het door velen wordt gezien als een nationaal gerecht.
Aan de slag
Schil en rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Snijd de kipdijfilet in stukken van 4 x 4 cm en pers de limoenen uit. Meng de kip met de helft van de gember en de helft van de knoflook. Voeg de helft van de komijnpoeder, paprikapoeder, chilipoeder en garam masala, de fenegriekblaadjes en het zout toe. Voeg de 3 el olie en 3 el limoensap (per 4 personen) en de slagroom en laat minimaal 6 uur of een hele nacht afgedekt in de koelkast marineren (hoe langer hoe beter).
Verwarm de oven voor op 220 °C. Haal de kip uit de koelkast, verdeel over de ovenschaal en bak 25 min. in het midden van de oven.
Snipper ondertussen de uien en snijd de tomaten in blokjes van 1 cm. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de tomaten, de rest van de gember en knoflook toe en bak 3 min. mee. Zet het vuur iets lager en laat alles 10 min. op laag vuur inkoken.
Voeg de gemalen koriander, kurkuma, de rest van de paprika- en chilipoeder, de Griekse yoghurt en de rest van het zout toe en bak 5 min. mee. Voeg de gegrilde kip inclusief bakvet, het water en de rest van de garam masala toe en laat op laag vuur nog 15 min. tegen de kook aan pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout. Snijd de koriander grof en verdeel erover.
Tikka masala van Paulami Joshi
Plottwist: de wereldberoemde chicken tikka masala, is eigenlijk een Brits curryhuisidee en 'uitgevonden' in Schotland waar het door velen wordt gezien als een nationaal gerecht.
hoofdgerecht
null personen
565 kcal
40 min. bereiden
360 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Schil en rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Snijd de kipdijfilet in stukken van 4 x 4 cm en pers de limoenen uit. Meng de kip met de helft van de gember en de helft van de knoflook. Voeg de helft van de komijnpoeder, paprikapoeder, chilipoeder en garam masala, de fenegriekblaadjes en het zout toe. Voeg de 3 el olie en 3 el limoensap (per 4 personen) en de slagroom en laat minimaal 6 uur of een hele nacht afgedekt in de koelkast marineren (hoe langer hoe beter).
Verwarm de oven voor op 220 °C. Haal de kip uit de koelkast, verdeel over de ovenschaal en bak 25 min. in het midden van de oven.
Snipper ondertussen de uien en snijd de tomaten in blokjes van 1 cm. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de tomaten, de rest van de gember en knoflook toe en bak 3 min. mee. Zet het vuur iets lager en laat alles 10 min. op laag vuur inkoken.
Voeg de gemalen koriander, kurkuma, de rest van de paprika- en chilipoeder, de Griekse yoghurt en de rest van het zout toe en bak 5 min. mee. Voeg de gegrilde kip inclusief bakvet, het water en de rest van de garam masala toe en laat op laag vuur nog 15 min. tegen de kook aan pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout. Snijd de koriander grof en verdeel erover.
bereidingstip:
combinatietip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
70 g verse gember
8 tenen knoflook
700 g kipdijfilet
2 limoenen
2 tl gemalen komijnzaad (djinten)
4 tl paprikapoeder
2 tl chilipoeder
2 tl garam masala
2 tl gedroogd fenegriekblad
1 tl zout
7 el zonnebloemolie
100 ml verse slagroom
2 rode uien
4 tomaten
1 el gemalen korianderzaad
1 tl gemalen kurkuma (koenjit)
6 el Griekse yoghurt 10%
75 ml water
15 g verse koriander
Dit heb je nodig
grote ovenschaal (20 x 30 cm)