Pommes dauphine
Pommes Dauphine zijn perfect als bijgerecht. Je maakt ze met melk, roomboter en eieren. Even frituren et voilà: heerlijke knapperige aardappelballetjes!
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. in ruim water gaar. Giet af en stamp de aardappelen heel fijn.
Breng ondertussen de melk met het water en de boter in een steelpan aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer met een pollepel het zout en de bloem erdoor. Roer op laag vuur flink door tot een deeg dat als een bal van de pan loskomt.
Voeg, van het vuur af, 1 ei toe. Roer tot het ei opgenomen is. Herhaal met de rest van de eieren. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig door het beslag is opgenomen. Het resultaat moet een zacht en glad beslag zijn.
Verhit de olie in de frituurpan tot 160 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Meng ondertussen de gestampte aardappelen door het beslag. Breng op smaak met peper.
Vorm met 2 natte lepels 10 kleine soesjes van het deeg ter grootte van een walnoot en laat ze voorzichtig in de olie vallen. Bak ze in 6 min. goudgeel en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van het deeg (ca. 40 soesjes totaal). Serveer direct.
Pommes dauphine
Pommes Dauphine zijn perfect als bijgerecht. Je maakt ze met melk, roomboter en eieren. Even frituren et voilà: heerlijke knapperige aardappelballetjes!
bijgerecht
null personen
75 kcal
60 min. bereiden
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. in ruim water gaar. Giet af en stamp de aardappelen heel fijn.
Breng ondertussen de melk met het water en de boter in een steelpan aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer met een pollepel het zout en de bloem erdoor. Roer op laag vuur flink door tot een deeg dat als een bal van de pan loskomt.
Voeg, van het vuur af, 1 ei toe. Roer tot het ei opgenomen is. Herhaal met de rest van de eieren. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig door het beslag is opgenomen. Het resultaat moet een zacht en glad beslag zijn.
Verhit de olie in de frituurpan tot 160 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Meng ondertussen de gestampte aardappelen door het beslag. Breng op smaak met peper.
Vorm met 2 natte lepels 10 kleine soesjes van het deeg ter grootte van een walnoot en laat ze voorzichtig in de olie vallen. Bak ze in 6 min. goudgeel en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van het deeg (ca. 40 soesjes totaal). Serveer direct.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g kruimige aardappelen
50 ml volle melk
50 ml water
75 g ongezouten roomboter
½ tl zout
125 g tarwebloem
4 middelgrote eieren
2 l frituurolie
Dit heb je nodig
pureestamper
frituurpan
keukenthermometer