Varkenshaas uit de oven met cognac-roomsaus
Varkenshaas met cognac-roomsaus is zo'n klassieker die je eigenlijk nooit teleurstelt. Lekker om te combineren met aardappeltjes en groenten.
Aan de slag
Laat de varkenshaas uit de verpakking op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en vouw eventuele dunne uiteinden van het vlees dubbel, zodat het vlees overal ongeveer even dik is. Bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper en eventueel zout.
Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de varkenshaas in 3-4 min. rondom bruin op middelhoog vuur. Haal uit de pan en verdeel over de ovenschaal. Maak de pan niet schoon.
Snijd de rest van de boter in blokjes, verdeel over de varkenshaas en bak ca. 15 min. in de oven. Keer halverwege. Laat 5 min. afgedekt rusten.
Snijd ondertussen de champignons in plakjes, snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Bak de sjalot en champignons 4 min. in het achtergebleven bakvet van de varkenshaas op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Blus af met de cognac en voeg de room toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 min. inkoken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes in ca. 5 min. op middelhoog vuur bruin en krokant. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken.
Snijd de varkenshaas in plakken en serveer met de cognacsaus en bestrooi met de krokante spekjes.
Varkenshaas uit de oven met cognac-roomsaus
Varkenshaas met cognac-roomsaus is zo'n klassieker die je eigenlijk nooit teleurstelt. Lekker om te combineren met aardappeltjes en groenten.
hoofdgerecht
null personen
470 kcal
30 min. bereiden
15 min. oventijd
Aan de slag
Laat de varkenshaas uit de verpakking op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en vouw eventuele dunne uiteinden van het vlees dubbel, zodat het vlees overal ongeveer even dik is. Bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper en eventueel zout.
Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de varkenshaas in 3-4 min. rondom bruin op middelhoog vuur. Haal uit de pan en verdeel over de ovenschaal. Maak de pan niet schoon.
Snijd de rest van de boter in blokjes, verdeel over de varkenshaas en bak ca. 15 min. in de oven. Keer halverwege. Laat 5 min. afgedekt rusten.
Snijd ondertussen de champignons in plakjes, snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Bak de sjalot en champignons 4 min. in het achtergebleven bakvet van de varkenshaas op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Blus af met de cognac en voeg de room toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 min. inkoken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes in ca. 5 min. op middelhoog vuur bruin en krokant. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken.
Snijd de varkenshaas in plakken en serveer met de cognacsaus en bestrooi met de krokante spekjes.
combinatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g varkenshaas
50 g ongezouten roomboter
250 g kastanjechampignons
1 sjalot
1 teen knoflook
50 ml cognac
200 ml verse slagroom
100 g biologische spekreepjes
Dit heb je nodig
ovenschaal (30 x 20 cm)