Speltbrood bakken
Er gaat niks boven de geur van versgebakken brood. Daar is geen spelt(brood) tussen te krijgen!
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Snijd de boter in blokjes. Los de gist op in het lauwe water (max 40 ºC). Doe 250 g speltbloem en het -meel in de kom van de staande mixer (of gebruik een handmixer met deeghaken) en meng het gistmengsel erdoor. Mix kort tot een samenhangend deeg. Voeg de boter samen met het zout toe en mix nog ca. 10 min. tot een elastisch deeg. Het deeg is goed als het makkelijk terugveert als je er een vinger in drukt.
Leg het deeg in een met boter ingevette kom, dek af met een schone theedoek en laat 2 uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
Haal het deeg uit de kom, kneed met de hand door op een met bloem bestoven werkvlak en rek uit tot een lap van 3 cm dik. Rol het deeg op en leg de rol in het ingevette cakeblik. Laat nog 1 uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Plaats onder in de oven een braadslede gevuld met heet water. Bestrooi het deeg met de rest van de bloem en maak er met een scherp mesje 4 diagonale kleine inkepingen in. Bak het brood in ca. 30 min. in de oven gaar.
Laat 5 min. afkoelen in de vorm en daarna 30 min. op een rooster voordat je het brood gaat snijden.
Speltbrood bakken
Er gaat niks boven de geur van versgebakken brood. Daar is geen spelt(brood) tussen te krijgen!
null porties
170 kcal
20 min. bereiden
215 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Snijd de boter in blokjes. Los de gist op in het lauwe water (max 40 ºC). Doe 250 g speltbloem en het -meel in de kom van de staande mixer (of gebruik een handmixer met deeghaken) en meng het gistmengsel erdoor. Mix kort tot een samenhangend deeg. Voeg de boter samen met het zout toe en mix nog ca. 10 min. tot een elastisch deeg. Het deeg is goed als het makkelijk terugveert als je er een vinger in drukt.
Leg het deeg in een met boter ingevette kom, dek af met een schone theedoek en laat 2 uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
Haal het deeg uit de kom, kneed met de hand door op een met bloem bestoven werkvlak en rek uit tot een lap van 3 cm dik. Rol het deeg op en leg de rol in het ingevette cakeblik. Laat nog 1 uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Plaats onder in de oven een braadslede gevuld met heet water. Bestrooi het deeg met de rest van de bloem en maak er met een scherp mesje 4 diagonale kleine inkepingen in. Bak het brood in ca. 30 min. in de oven gaar.
Laat 5 min. afkoelen in de vorm en daarna 30 min. op een rooster voordat je het brood gaat snijden.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
30 g ongezouten roomboter
7 g gedroogde gist
330 ml lauwwarm water
260 g speltbloem
250 g speltmeel
10 g zout
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
broodbak- of cakevorm (30cm, ingevet)