Brood bakken (basisrecept)
Wakker worden met koffie, de krant en vooral vers gebakken brood. Er gaat niks boven de geur van zelf gebakken brood!
Aan de slag
Los de gist op in het water (max. 40 ºC) in een ruime kom. Roer vervolgens met een houten lepel de suiker, het tarwemeel, de bloem en het zout erdoor en kneed met de pollepel tot een samenhangend deeg. Het hoort wat nat en plakkerig te zijn. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 8 uur of een nacht rijzen in de koelkast.
Bestuif het werkblad met bloem en stort het deeg erop. Vouw het deeg vanaf de zijkanten naar binnen toe en draai het deeg continue een kwartslag tot je 1 ronde gemaakt hebt. Bestrooi ondertussen met een klein beetje bloem, zodat het niet te veel blijft plakken op het werkblad. Herhaal dit nog 2 rondes en vorm het deeg tot een losse bal.
Bestuif een schone theedoek royaal met bloem en leg in een ruime, maar niet te hoge kom. Leg het deeg met de vouwkant naar boven op de theedoek in de kom en laat nog ca. 2 uur op een tochtvrije en warme plek een tweede keer rijzen tot verdubbeld in grootte.
Verhit de oven voor op 230 ºC en verwarm de gietijzeren pan. Haal de pan eruit als de oven op temperatuur is. Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier en leg in de pan. Maak met een mes een insnede van een kruis in de bovenkant van het deeg en bak het brood ca. 45-50 min. gaar. Haal na 20 min. deksel van de pan. Neem het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Snijd het pas aan als het op kamertemperatuur is.
Brood bakken (basisrecept)
Wakker worden met koffie, de krant en vooral vers gebakken brood. Er gaat niks boven de geur van zelf gebakken brood!
bijgerecht
null porties
2475 kcal
20 min. bereiden
600 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Los de gist op in het water (max. 40 ºC) in een ruime kom. Roer vervolgens met een houten lepel de suiker, het tarwemeel, de bloem en het zout erdoor en kneed met de pollepel tot een samenhangend deeg. Het hoort wat nat en plakkerig te zijn. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 8 uur of een nacht rijzen in de koelkast.
Bestuif het werkblad met bloem en stort het deeg erop. Vouw het deeg vanaf de zijkanten naar binnen toe en draai het deeg continue een kwartslag tot je 1 ronde gemaakt hebt. Bestrooi ondertussen met een klein beetje bloem, zodat het niet te veel blijft plakken op het werkblad. Herhaal dit nog 2 rondes en vorm het deeg tot een losse bal.
Bestuif een schone theedoek royaal met bloem en leg in een ruime, maar niet te hoge kom. Leg het deeg met de vouwkant naar boven op de theedoek in de kom en laat nog ca. 2 uur op een tochtvrije en warme plek een tweede keer rijzen tot verdubbeld in grootte.
Verhit de oven voor op 230 ºC en verwarm de gietijzeren pan. Haal de pan eruit als de oven op temperatuur is. Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier en leg in de pan. Maak met een mes een insnede van een kruis in de bovenkant van het deeg en bak het brood ca. 45-50 min. gaar. Haal na 20 min. deksel van de pan. Neem het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Snijd het pas aan als het op kamertemperatuur is.
bereidingstip:
achtergrondinfo:
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
7 g droge gist
525 ml lauwwarm water
1 tl kristalsuiker
200 g volkorentarwemeel
500 g tarwebloem
12 g zout
Dit heb je nodig
vershoudfolie
Ovenbestendige gietijzeren braadpan