Bagels maken
Het recept voor deze bagels geïnspireerd op de New York-bagel. De bagels worden eerst gekookt en daardoor knapperig worden bij het afbakken in de oven.
Aan de slag
Meng het water, de gist en 1 el ahornsiroop in de kom van de staande mixer en laat 10 min. staan tot het een beetje bubbelt. Bubbelt het niet, dan was het water te heet of de gist te oud en moet je opnieuw beginnen.
Voeg de bloem en het zout toe aan het gistmengsel en meng 20 min. op lage snelheid. Als je geen staande mixer hebt, kun je het ook 20 min. met de hand kneden. Het deeg moet glad zijn en loskomen van de randen van de kom. Houd tijdens het kneden in de gaten dat de mixer niet oververhit raakt. Zet indien nodig de mixer uit tot hij is afgekoeld en kneed dan weer verder.
Dek de mengkom af met een vochtige, schone theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Schep het deeg op het werkblad. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Vorm er bolletjes van door de zijkanten van het deeg naar het midden te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Leg het deeg met de vouwranden naar beneden en draai op je werkblad met je handpalm tot egale bolletjes.
Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met de zonnebloemolie. Prik met je wijsvinger een gat in het midden van een deegbolletje en rek het gat voorzichtig uit tot ⌀ 4 cm. Je hebt nu een bagel. Leg de bagel op de bakplaat. Maak zo ook de rest van de bagels. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Breng op middelhoog vuur een grote pan met ruim water aan de kook, voeg de baksoda en de rest van de ahornsiroop toe en roer goed door. Meng alle sesam- en maanzaad en de zeezoutvlokken op een plat bord.
Leg met de schuimspaan voorzichtig 2 bagels in het water en kook 2 min. Keer halverwege om. Het koken van het deeg zorgt ervoor dat de bagels lekker knapperig worden tijdens het bakken. De bagels zullen wat uitzetten. Schep met de schuimspaan uit het water en laat goed uitlekken. Doop beide kanten van de bagels voorzichtig in het zadenmengsel en leg terug op de bakplaat. Herhaal met de rest van de bagels. Het kan zijn dat je wat van het zadenmengsel overhoudt.
Bak de bagels in de oven in 20 min. lichtbruin, knapperig en gaar. Haal uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen voordat je ze belegt.
Bagels maken
Het recept voor deze bagels geïnspireerd op de New York-bagel. De bagels worden eerst gekookt en daardoor knapperig worden bij het afbakken in de oven.
null personen
300 kcal
60 min. bereiden
180 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Meng het water, de gist en 1 el ahornsiroop in de kom van de staande mixer en laat 10 min. staan tot het een beetje bubbelt. Bubbelt het niet, dan was het water te heet of de gist te oud en moet je opnieuw beginnen.
Voeg de bloem en het zout toe aan het gistmengsel en meng 20 min. op lage snelheid. Als je geen staande mixer hebt, kun je het ook 20 min. met de hand kneden. Het deeg moet glad zijn en loskomen van de randen van de kom. Houd tijdens het kneden in de gaten dat de mixer niet oververhit raakt. Zet indien nodig de mixer uit tot hij is afgekoeld en kneed dan weer verder.
Dek de mengkom af met een vochtige, schone theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Schep het deeg op het werkblad. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Vorm er bolletjes van door de zijkanten van het deeg naar het midden te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Leg het deeg met de vouwranden naar beneden en draai op je werkblad met je handpalm tot egale bolletjes.
Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met de zonnebloemolie. Prik met je wijsvinger een gat in het midden van een deegbolletje en rek het gat voorzichtig uit tot ⌀ 4 cm. Je hebt nu een bagel. Leg de bagel op de bakplaat. Maak zo ook de rest van de bagels. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Breng op middelhoog vuur een grote pan met ruim water aan de kook, voeg de baksoda en de rest van de ahornsiroop toe en roer goed door. Meng alle sesam- en maanzaad en de zeezoutvlokken op een plat bord.
Leg met de schuimspaan voorzichtig 2 bagels in het water en kook 2 min. Keer halverwege om. Het koken van het deeg zorgt ervoor dat de bagels lekker knapperig worden tijdens het bakken. De bagels zullen wat uitzetten. Schep met de schuimspaan uit het water en laat goed uitlekken. Doop beide kanten van de bagels voorzichtig in het zadenmengsel en leg terug op de bakplaat. Herhaal met de rest van de bagels. Het kan zijn dat je wat van het zadenmengsel overhoudt.
Bak de bagels in de oven in 20 min. lichtbruin, knapperig en gaar. Haal uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen voordat je ze belegt.
variatietip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 ml lauwwarm water
3½ g gedroogde gist
3 el ahornsiroop
540 g patentbloem
2 tl zout
¼ el zonnebloemolie
2 tl baksoda
2 el wit sesamzaad
2 el zwart sesamzaad
2 el maanzaad
½ el zeezoutvlokken
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
bakpapier
schuimspaan