Aardappelgratin met tomatensalade
Doet aardappelgratin je aan kerst denken? Vanaf nu niet meer! Want aardappelgratin zet je heel goedkoop op tafel en je kunt het dus elke dag van de week eten. Maak er tomatensalade bij voor je dagelijkse portie groente.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Schil de aardappelen en snijd ze op de mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd ⅔ van de knoflook fijn.
Doe de slagroom met de melk en fijngesneden knoflook in een ruime pan. Voeg de takjes tijm en rozemarijn uit de kruidenmix toe en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Draai het vuur uit en laat 10 min. trekken.
Vet ondertussen de ovenschaal in met de boter. Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen over de ovenschaal. Leg de tijm en rozemarijn uit de room ertussen en schenk het roommengsel over de aardappel. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 35 min. in de oven.
Snijd ondertussen de uien in flinterdunne halve ringen en doe ze in een ruime kom. Rasp de laatste teen knoflook met een fijne rasp erboven en meng de azijn en olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat staan tot gebruik.
Rasp de kaas. Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 185 °C. Verwijder de folie, bestrooi met de kaas en bak nog ca. 30 min.
Laat de gratin 15 min. afkoelen voordat je hem aansnijdt. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes van 1 cm. Pluk de blaadjes van de takjes salie uit de kruidenmix en snijd ze fijn. Schep de salie met de tomaten door de ui in de kom. Serveer de gratin met de tomatensalade.
Aardappelgratin met tomatensalade
Doet aardappelgratin je aan kerst denken? Vanaf nu niet meer! Want aardappelgratin zet je heel goedkoop op tafel en je kunt het dus elke dag van de week eten. Maak er tomatensalade bij voor je dagelijkse portie groente.
hoofdgerecht
null personen
625 kcal
30 min. bereiden
65 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Schil de aardappelen en snijd ze op de mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd ⅔ van de knoflook fijn.
Doe de slagroom met de melk en fijngesneden knoflook in een ruime pan. Voeg de takjes tijm en rozemarijn uit de kruidenmix toe en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Draai het vuur uit en laat 10 min. trekken.
Vet ondertussen de ovenschaal in met de boter. Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen over de ovenschaal. Leg de tijm en rozemarijn uit de room ertussen en schenk het roommengsel over de aardappel. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 35 min. in de oven.
Snijd ondertussen de uien in flinterdunne halve ringen en doe ze in een ruime kom. Rasp de laatste teen knoflook met een fijne rasp erboven en meng de azijn en olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat staan tot gebruik.
Rasp de kaas. Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 185 °C. Verwijder de folie, bestrooi met de kaas en bak nog ca. 30 min.
Laat de gratin 15 min. afkoelen voordat je hem aansnijdt. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes van 1 cm. Pluk de blaadjes van de takjes salie uit de kruidenmix en snijd ze fijn. Schep de salie met de tomaten door de ui in de kom. Serveer de gratin met de tomatensalade.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg vastkokende aardappel
3 tenen knoflook
250 g verse slagroom
125 ml volle melk
10 g verse Italiaanse kruidenmix
10 g ongezouten roomboter
2 middelgrote uien
3 el rodewijnazijn
4 el milde olijfolie
30 g jong belegen boerenkaas 48+
500 g tomaten
Dit heb je nodig
mandoline
ovenschaal (20 x 30 cm)
aluminiumfolie