Aardappelgratin met twee kleuren aardappel
Van zoete en gewone aardappel maak je deze romige aardappelgratin. Goed voor te bereiden, dus tijdens het diner zelf schuif je ’m zo in de oven.
Aan de slag
Breng de room en melk met de tijm in een steelpan aan de kook. Verwarm 20 min. op laag vuur tegen de kook aan. Zet het vuur uit, verwijder de tijm en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller, mandoline of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Meng de 2 soorten aardappel. Rasp de kaas met een fijne rasp.
Halveer de knoflook en wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken van de knoflook. Vet de schaal in met de boter.
Ris ondertussen de blaadjes van de rest van de tijm. Verdeel de schijfjes aardappel in cirkels en dakpansgewijs over de ovenschaal. Bestrooi elke laag met wat tijm, peper en ⅓ van de gruyère. Eindig met een laagje aardappel zonder kaas.
Giet het room-melkmengsel over de aardappelen. Druk de bovenkant licht aan, zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.
Bak de gratin ca. 55 min. Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, is de gratin klaar.
Aardappelgratin met twee kleuren aardappel
Van zoete en gewone aardappel maak je deze romige aardappelgratin. Goed voor te bereiden, dus tijdens het diner zelf schuif je ’m zo in de oven.
bijgerecht
null personen
675 kcal
20 min. bereiden
55 min. oventijd
Aan de slag
Breng de room en melk met de tijm in een steelpan aan de kook. Verwarm 20 min. op laag vuur tegen de kook aan. Zet het vuur uit, verwijder de tijm en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller, mandoline of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Meng de 2 soorten aardappel. Rasp de kaas met een fijne rasp.
Halveer de knoflook en wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken van de knoflook. Vet de schaal in met de boter.
Ris ondertussen de blaadjes van de rest van de tijm. Verdeel de schijfjes aardappel in cirkels en dakpansgewijs over de ovenschaal. Bestrooi elke laag met wat tijm, peper en ⅓ van de gruyère. Eindig met een laagje aardappel zonder kaas.
Giet het room-melkmengsel over de aardappelen. Druk de bovenkant licht aan, zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.
Bak de gratin ca. 55 min. Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, is de gratin klaar.
bewaartip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 ml verse slagroom
150 ml volle melk
7½ g verse tijm
500 g vastkokende aardappelen
500 g zoete aardappelen
165 g Zwitserse gruyère AOP 48+
1 teen knoflook
15 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
ronde ovenschaal (Ø 28 cm)