Hartige tartelette met pompoen, geitenkaas en salie
Deze hartige tartelette kan je al vooraf maken zodat je deze kerst ook als chef lekker aan kunt schuiven. Dat noemen we voor iedereen een zalige kerst!
Aan de slag
Rasp 70g kaas (per 4 personen). Klop de eieren los. Mix 20 g geraspte kaas (per 4 personen), de bloem, het zout, 50 g boter (per 4 personen) en de helft van de salieblaadjes in de keukenmachine met korte pulsen tot een fijn kruimelig deeg. Voeg ¼ van het losgeklopte ei toe en mix met korte pulsen tot een samenhangend deeg. Vorm hier met je handen een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed het deeg kort door. Rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 mm dik. Steek er 4 rondjes van Ø 12 cm uit. Vet de tarteletteringen in en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bekleed ze met het deeg (bodem en wand). Snijd overtollig deeg af en rol weer uit. Prik de bodems een aantal keer in met een vork en bak de tartelettes in de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken meteen uit de vormpjes.
Kook ondertussen de pompoenstukjes 5 min. Snijd de rest van de salieblaadjes fijn, houd 4 blaadjes (per 4 personen) achter voor de garnering. Snijd de knoflook fijn. Giet de pompoen af, doe samen met de fijngesneden salie en knoflook in de hoge beker en pureer met de staafmixer glad. Laat iets afkoelen.
Meng de rest van het losgeklopte ei met de rest van de geraspte kaas en de pompoenpuree. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel het pompoen-eimengsel over de bodems van de tartelettes en bak in ca. 20 min. in de oven gaar.
Verhit ondertussen de rest van de boter en bak de salieblaadjes met eventueel wat zout in 2-3 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Haal de tartelettes uit de oven en laat iets afkoelen.
Verdeel de slamelange over een schaal en leg de tartelettes erop. Schaaf krullen van de rest van de kaas. Garneer de tartelettes met de kaaskrullen en een salieblaadje. Besprenkel met de olie.
Hartige tartelette met pompoen, geitenkaas en salie
Deze hartige tartelette kan je al vooraf maken zodat je deze kerst ook als chef lekker aan kunt schuiven. Dat noemen we voor iedereen een zalige kerst!
hoofdgerecht
null personen
375 kcal
20 min. bereiden
30 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Rasp 70g kaas (per 4 personen). Klop de eieren los. Mix 20 g geraspte kaas (per 4 personen), de bloem, het zout, 50 g boter (per 4 personen) en de helft van de salieblaadjes in de keukenmachine met korte pulsen tot een fijn kruimelig deeg. Voeg ¼ van het losgeklopte ei toe en mix met korte pulsen tot een samenhangend deeg. Vorm hier met je handen een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed het deeg kort door. Rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 mm dik. Steek er 4 rondjes van Ø 12 cm uit. Vet de tarteletteringen in en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bekleed ze met het deeg (bodem en wand). Snijd overtollig deeg af en rol weer uit. Prik de bodems een aantal keer in met een vork en bak de tartelettes in de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken meteen uit de vormpjes.
Kook ondertussen de pompoenstukjes 5 min. Snijd de rest van de salieblaadjes fijn, houd 4 blaadjes (per 4 personen) achter voor de garnering. Snijd de knoflook fijn. Giet de pompoen af, doe samen met de fijngesneden salie en knoflook in de hoge beker en pureer met de staafmixer glad. Laat iets afkoelen.
Meng de rest van het losgeklopte ei met de rest van de geraspte kaas en de pompoenpuree. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel het pompoen-eimengsel over de bodems van de tartelettes en bak in ca. 20 min. in de oven gaar.
Verhit ondertussen de rest van de boter en bak de salieblaadjes met eventueel wat zout in 2-3 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Haal de tartelettes uit de oven en laat iets afkoelen.
Verdeel de slamelange over een schaal en leg de tartelettes erop. Schaaf krullen van de rest van de kaas. Garneer de tartelettes met de kaaskrullen en een salieblaadje. Besprenkel met de olie.
bereidingstip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
90 g oude geitenkaas 50+
2 witte scharreleieren
100 g tarwebloem
¼ tl zout
65 g ongezouten roomboter
5 g verse salie
200 g koelverse muskaatpompoenstukjes
1 teen knoflook
¼ tl gemalen nootmuskaat
75 g rucola slamelange
½ el olijfolie met citroen-aroma
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
uitsteekrondje (Ø 12 cm)
deegroller
tarteletteringen of bakringen 8 cm Ø (ca. 2 cm hoog)
bakpapier
staafmixer met hoge beker