Vanillekipferln van Riet
Aan de naam moet je misschien even wennen, maar de smaak is na een hap om nooit meer te vergeten.
Aan de slag
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de halve vrucht. Klop het halve ei los. Hak de hazelnoten met korte pulsen in de hakmolen van de staafmixer tot een fijn meel.
Klop met een mixer de boter met de kristalsuiker, ¾ vanillesuiker, het citroenrasp en ei in 5 min. tot een luchtig, romig mengsel. Spatel het hazelnotenmeel en de bloem erdoor. Dek de kom met het deeg af en laat 2 uur in de koelkast rusten. Meng ondertussen de poedersuiker en de rest van de vanillesuiker in een diep bord.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm elk stuk tot een rol van 20 cm lang. Snijd elke rol in 16 gelijke stukken. Rol elk stukje deeg tot een halve maan van ca. 7 cm breed met spits toelopende uiteinden. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 10-12 min. in de oven. De puntjes van de koekjes mogen lichtbruin worden, maar de rest van het koekje niet.
Laat de koekjes 2-3 min. op een rek afkoelen en wentel ze dan door de vanille-poedersuiker. Laat de koekjes in 1 uur volledig afkoelen op een rek. Bestuif de koekjes voor het serveren met de rest van de vanille-poedersuiker.
Vanillekipferln van Riet
Aan de naam moet je misschien even wennen, maar de smaak is na een hap om nooit meer te vergeten.
null porties
85 kcal
20 min. bereiden
180 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de halve vrucht. Klop het halve ei los. Hak de hazelnoten met korte pulsen in de hakmolen van de staafmixer tot een fijn meel.
Klop met een mixer de boter met de kristalsuiker, ¾ vanillesuiker, het citroenrasp en ei in 5 min. tot een luchtig, romig mengsel. Spatel het hazelnotenmeel en de bloem erdoor. Dek de kom met het deeg af en laat 2 uur in de koelkast rusten. Meng ondertussen de poedersuiker en de rest van de vanillesuiker in een diep bord.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm elk stuk tot een rol van 20 cm lang. Snijd elke rol in 16 gelijke stukken. Rol elk stukje deeg tot een halve maan van ca. 7 cm breed met spits toelopende uiteinden. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 10-12 min. in de oven. De puntjes van de koekjes mogen lichtbruin worden, maar de rest van het koekje niet.
Laat de koekjes 2-3 min. op een rek afkoelen en wentel ze dan door de vanille-poedersuiker. Laat de koekjes in 1 uur volledig afkoelen op een rek. Bestuif de koekjes voor het serveren met de rest van de vanille-poedersuiker.
bereidingstip:
achtergrondinfo:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
½ citroen
½ wit scharrelei
75 g hazelnoten
150 g ongezouten roomboter
50 g fijne kristalsuiker
16 g vanillesuiker
200 g bloem
20 g poedersuiker
Dit heb je nodig
staafmixer met hakmolen
bakpapier