Honey cake (medivnyk) van Galyna
bewaar
bewaar

Honey cake (medivnyk) van Galyna

De honey cake van Galyna is zo'n recept dat je nooit meer wil vergeten. Gelukkig schreef ze 'm voor je op.

1 uur bereiden / 40 min. oventijd / 9 uur 30 min. wachten

8 ingrediënten

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een steelpan de honing aan de kook. Voeg, zodra de honing kookt, 200 g suiker toe en laat 5 min. al roerend zachtjes koken. Zet het vuur laag. Voeg de baksoda toe en blijf roeren tot het mengsel in volume is verdriedubbeld en karamelkleurig is. Giet in een kom (pas op, het is heet!), voeg de boter en het zout toe en roer tot een egaal mengsel.

Klop de eieren los en meng ze door het honing-botermengsel. Voeg de bloem toe en kneed tot een elastisch deeg. Verdeel het deeg in 10 stukken van elk 90 g. Je houdt ca. 150 g deeg over.

Rol 1 stuk deeg op een met bloem bestoven vel bakpapier uit tot een ronde lap van ruim Ø 23 cm. Leg de bodem van de springvorm op het deeg als mal en snijd een mooie cirkel uit. Leg de deegcirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de afsnijdsels ernaast. Herhaal met een tweede stuk deeg en leg de cirkel en afsnijdsels op de tweede bakplaat.

Schuif de bakplaten net boven en net onder het midden van de oven en bak de deegcirkels en afsnijdsels in 6-8 min. gaar en lichtbruin. Herhaal met de andere deegstukken. Laat de lagen en afsnijdsels in ca. 20 min. helemaal afkoelen. Na het afkoelen is het deeg knapperig en hard.

Maal de afsnijdsels in de hakmolen met de staafmixer tot fijn kruim.

Meng de crème fraîche met de rest van de suiker en roer met een handmixer 6 min. stevig door, tot het de dikte heeft van geklopte slagroom.

Vet de rand van de springvorm in, de bodem gebruik je niet. Leg de rand op een bord en verdeel 2 el van het crème-fraîchemengsel over de bodem. Leg er een cakelaag in. Verdeel er 1⁄10 van het crème- fraîchemengsel over en leg er een cakelaag op. Herhaal met de overige cakelagen en eindig met crème-fraîchemengsel.

Bestrooi de bovenkant van de honey cake met de cakekruim. Laat de cake 8 uur opstijven in de koelkast. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm.

bereidingstipJe maakt deze taart minstens 1 dag van tevoren. Bewaar hem afgedekt in de koelkast tot gebruik.
variatietipOok lekker met een 1⁄2 tl gemalen kaneel of een 1⁄2 tl gemberpoeder door het deeg.
algemeenMaak van gekleurd rolfondant klokken, blaadjes en besjes en versier daarmee de cake.
achtergrondinfoThuiskok Galyna Anokhina, AllerHande 8 2022. Galyna: "Deze taart doet me denken aan thuis."
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Honey cake (medivnyk) van Galyna

De honey cake van Galyna is zo'n recept dat je nooit meer wil vergeten. Gelukkig schreef ze 'm voor je op.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig