Honey cake (medivnyk) van Galyna
De honey cake van Galyna is zo'n recept dat je nooit meer wil vergeten. Gelukkig schreef ze 'm voor je op.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een steelpan de honing aan de kook. Voeg, zodra de honing kookt, 200 g suiker toe en laat 5 min. al roerend zachtjes koken. Zet het vuur laag. Voeg de baksoda toe en blijf roeren tot het mengsel in volume is verdriedubbeld en karamelkleurig is. Giet in een kom (pas op, het is heet!), voeg de boter en het zout toe en roer tot een egaal mengsel.
Klop de eieren los en meng ze door het honing-botermengsel. Voeg de bloem toe en kneed tot een elastisch deeg. Verdeel het deeg in 10 stukken van elk 90 g. Je houdt ca. 150 g deeg over.
Rol 1 stuk deeg op een met bloem bestoven vel bakpapier uit tot een ronde lap van ruim Ø 23 cm. Leg de bodem van de springvorm op het deeg als mal en snijd een mooie cirkel uit. Leg de deegcirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de afsnijdsels ernaast. Herhaal met een tweede stuk deeg en leg de cirkel en afsnijdsels op de tweede bakplaat.
Schuif de bakplaten net boven en net onder het midden van de oven en bak de deegcirkels en afsnijdsels in 6-8 min. gaar en lichtbruin. Herhaal met de andere deegstukken. Laat de lagen en afsnijdsels in ca. 20 min. helemaal afkoelen. Na het afkoelen is het deeg knapperig en hard.
Maal de afsnijdsels in de hakmolen met de staafmixer tot fijn kruim.
Meng de crème fraîche met de rest van de suiker en roer met een handmixer 6 min. stevig door, tot het de dikte heeft van geklopte slagroom.
Vet de rand van de springvorm in, de bodem gebruik je niet. Leg de rand op een bord en verdeel 2 el van het crème-fraîchemengsel over de bodem. Leg er een cakelaag in. Verdeel er 1⁄10 van het crème- fraîchemengsel over en leg er een cakelaag op. Herhaal met de overige cakelagen en eindig met crème-fraîchemengsel.
Bestrooi de bovenkant van de honey cake met de cakekruim. Laat de cake 8 uur opstijven in de koelkast. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm.
Honey cake (medivnyk) van Galyna
De honey cake van Galyna is zo'n recept dat je nooit meer wil vergeten. Gelukkig schreef ze 'm voor je op.
null personen
690 kcal
60 min. bereiden
570 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een steelpan de honing aan de kook. Voeg, zodra de honing kookt, 200 g suiker toe en laat 5 min. al roerend zachtjes koken. Zet het vuur laag. Voeg de baksoda toe en blijf roeren tot het mengsel in volume is verdriedubbeld en karamelkleurig is. Giet in een kom (pas op, het is heet!), voeg de boter en het zout toe en roer tot een egaal mengsel.
Klop de eieren los en meng ze door het honing-botermengsel. Voeg de bloem toe en kneed tot een elastisch deeg. Verdeel het deeg in 10 stukken van elk 90 g. Je houdt ca. 150 g deeg over.
Rol 1 stuk deeg op een met bloem bestoven vel bakpapier uit tot een ronde lap van ruim Ø 23 cm. Leg de bodem van de springvorm op het deeg als mal en snijd een mooie cirkel uit. Leg de deegcirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de afsnijdsels ernaast. Herhaal met een tweede stuk deeg en leg de cirkel en afsnijdsels op de tweede bakplaat.
Schuif de bakplaten net boven en net onder het midden van de oven en bak de deegcirkels en afsnijdsels in 6-8 min. gaar en lichtbruin. Herhaal met de andere deegstukken. Laat de lagen en afsnijdsels in ca. 20 min. helemaal afkoelen. Na het afkoelen is het deeg knapperig en hard.
Maal de afsnijdsels in de hakmolen met de staafmixer tot fijn kruim.
Meng de crème fraîche met de rest van de suiker en roer met een handmixer 6 min. stevig door, tot het de dikte heeft van geklopte slagroom.
Vet de rand van de springvorm in, de bodem gebruik je niet. Leg de rand op een bord en verdeel 2 el van het crème-fraîchemengsel over de bodem. Leg er een cakelaag in. Verdeel er 1⁄10 van het crème- fraîchemengsel over en leg er een cakelaag op. Herhaal met de overige cakelagen en eindig met crème-fraîchemengsel.
Bestrooi de bovenkant van de honey cake met de cakekruim. Laat de cake 8 uur opstijven in de koelkast. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm.
bereidingstip:
variatietip:
algemeen:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
6 el vloeibare honing
500 g fijne kristalsuiker
1½ tl baksoda
150 g ongezouten roomboter
¼ tl zout
3 witte scharreleieren
550 g tarwebloem
1 kg cre?me frai?che
Dit heb je nodig
deegroller
bakpapier
bakplaten
springvorm (∅ 23)
staafmixer