Appeltaart van Anne-Jeth
De bekende appeltaart maar dan elegant versierd. Niet voor niets is deze appeltaart een van de winnaars van de Allerhande 40 jaar wedstrijd.
Aan de slag
Snijd 125 g roomboter in blokjes. Meng met de bloem, poedersuiker en het zout in een kom tot een kruimelig deeg. Splits 2 eieren, het eiwit gebruik je niet. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Houd het sap apart. Meng de eidooiers en het citroenrasp door het deeg en kneed door. Verpak het in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
Meng ondertussen de amandelspijs met het overgebleven ei, 50 g boter en de kaneel. Houd apart tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de friszure appels (granny smith) en verwijder het klokhuis. Snijd in kleine blokjes. Breng de appel met de suiker en het citroensap op middelhoog vuur aan de kook en kook 5 min. tot de appel zacht is. Haal van het vuur en laat 20 min. afkoelen.
Rol het deeg uit tot een lap van ø 30 cm. Bekleed de bakvorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak ca. 25 min. in de voorverwarmde oven.
Haal de bodem uit de oven. Verdeel het amandelspijsmengsel over de bodem en vervolgens de appelmoes.
Smelt de rest van de boter. Halveer ondertussen de friszoete appels (jonagold) en verwijder het klokhuis. Snijd de appels met de mandoline of een scherp mesje in heel dunne plakjes. Verdeel de appelschijfjes in een cirkel van buiten naar binnen. In het midden draai je een aantal flinterdunne appelschijfjes tot een roosje. Smeer de appelblaadjes in met de gesmolten boter en bak nog ca. 15 min. in de oven. Serveer de taart lauwwarm of koud.
Appeltaart van Anne-Jeth
De bekende appeltaart maar dan elegant versierd. Niet voor niets is deze appeltaart een van de winnaars van de Allerhande 40 jaar wedstrijd.
null personen
555 kcal
25 min. bereiden
30 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Snijd 125 g roomboter in blokjes. Meng met de bloem, poedersuiker en het zout in een kom tot een kruimelig deeg. Splits 2 eieren, het eiwit gebruik je niet. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Houd het sap apart. Meng de eidooiers en het citroenrasp door het deeg en kneed door. Verpak het in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
Meng ondertussen de amandelspijs met het overgebleven ei, 50 g boter en de kaneel. Houd apart tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de friszure appels (granny smith) en verwijder het klokhuis. Snijd in kleine blokjes. Breng de appel met de suiker en het citroensap op middelhoog vuur aan de kook en kook 5 min. tot de appel zacht is. Haal van het vuur en laat 20 min. afkoelen.
Rol het deeg uit tot een lap van ø 30 cm. Bekleed de bakvorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak ca. 25 min. in de voorverwarmde oven.
Haal de bodem uit de oven. Verdeel het amandelspijsmengsel over de bodem en vervolgens de appelmoes.
Smelt de rest van de boter. Halveer ondertussen de friszoete appels (jonagold) en verwijder het klokhuis. Snijd de appels met de mandoline of een scherp mesje in heel dunne plakjes. Verdeel de appelschijfjes in een cirkel van buiten naar binnen. In het midden draai je een aantal flinterdunne appelschijfjes tot een roosje. Smeer de appelblaadjes in met de gesmolten boter en bak nog ca. 15 min. in de oven. Serveer de taart lauwwarm of koud.
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
185 g ongezouten roomboter
250 g tarwebloem
125 g poedersuiker
½ tl zout
3 scharreleieren
1 citroen
150 g amandelspijs
2 tl gemalen kaneel
5 Granny Smith appels
50 g fijne kristalsuiker
4 jonagold appels
Dit heb je nodig
vershoudfolie
lage taartvorm met losse bodem (Ø 28 cm)
mandoline