Kerst alfajores
Zelfs koningin Máxima heeft haar eigen recept. Maar met deze kerstvariant ben jij dit jaar koning of koningin Kerst.
Aan de slag
Zet het blik gecondenseerde melk ongeopend in een pan en voeg zoveel water toe dat het onderstaat. Breng het water aan de kook en laat 2 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan, zodat de melk in het blik karamelliseert. Kijk af en toe of er nog voldoende water in de pan zit, voeg anders wat extra warm water toe. Neem het blik uit de pan en laat in 30 min. afkoelen tot lauwwarm (dulce de leche).
Meng ondertussen in een kom de bloem, baksoda, maizena, bakpoeder en het zout.
Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen. Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Mix in een kom het citroenrasp, de boter, het vanille-extract en de suiker 3 min. met een handmixer. Voeg het eigeel toe en mix nog 3 min.
Doe het bloemmengsel bij het botermengsel en mix met de handmixer tot het een geheel vormt. Vorm met de hand een bal van het deeg. Verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een dikte van 3 mm. Steek er met de uitsteekvorm 24 koekjes(per 12 stuks) uit, je kunt deeg overhouden. Verdeel de koekjes over de 2 met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in ca. 8 min. gaar. Ze blijven licht van kleur. Laat ze in 30 min. helemaal afkoelen op de bakplaat.
Schep op de onderkant van 12 koekjes (per 12 stuks) 1 tl dulce de leche, smeer voorzichtig uit. Druk de andere koekjes er vervolgens met de onderkant voorzichtig op. Meng de poedersuiker met de goudpoeder en bestuif er de koekjes mee.
Kerst alfajores
Zelfs koningin Máxima heeft haar eigen recept. Maar met deze kerstvariant ben jij dit jaar koning of koningin Kerst.
null personen
340 kcal
45 min. bereiden
120 min. wachten
8 min. oventijd
Aan de slag
Zet het blik gecondenseerde melk ongeopend in een pan en voeg zoveel water toe dat het onderstaat. Breng het water aan de kook en laat 2 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan, zodat de melk in het blik karamelliseert. Kijk af en toe of er nog voldoende water in de pan zit, voeg anders wat extra warm water toe. Neem het blik uit de pan en laat in 30 min. afkoelen tot lauwwarm (dulce de leche).
Meng ondertussen in een kom de bloem, baksoda, maizena, bakpoeder en het zout.
Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen. Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Mix in een kom het citroenrasp, de boter, het vanille-extract en de suiker 3 min. met een handmixer. Voeg het eigeel toe en mix nog 3 min.
Doe het bloemmengsel bij het botermengsel en mix met de handmixer tot het een geheel vormt. Vorm met de hand een bal van het deeg. Verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een dikte van 3 mm. Steek er met de uitsteekvorm 24 koekjes(per 12 stuks) uit, je kunt deeg overhouden. Verdeel de koekjes over de 2 met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in ca. 8 min. gaar. Ze blijven licht van kleur. Laat ze in 30 min. helemaal afkoelen op de bakplaat.
Schep op de onderkant van 12 koekjes (per 12 stuks) 1 tl dulce de leche, smeer voorzichtig uit. Druk de andere koekjes er vervolgens met de onderkant voorzichtig op. Meng de poedersuiker met de goudpoeder en bestuif er de koekjes mee.
bereidingstip:
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
397 g gecondenseerde melk in blik
130 g tarwebloem
½ tl baksoda
160 g maizena
1 tl bakpoeder
½ tl zout
1 citroen
2 witte scharreleieren
140 g ongezouten roomboter
2 tl vanille-extract
100 g fijne kristalsuiker
25 g poedersuiker
1 tl gold glitter dust
Dit heb je nodig
vershoudfolie
deegroller
uitsteekvorm gingerbreadpoppetje (8 x 6 cm),
bakplaten
bakpapier