Vegan ragout met bladerdeegdakje van Judith van Bonusvegan
Zelf bladerdeegbakjes maken is een feest, helemaal als je er kerststerren in maakt. Je vult ze natuurlijk met zelfgemaakte vegan ragout.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet een ramekin ondersteboven op het bladerdeeg en snijd er een cirkel uit die 2 cm groter is dan de ramekin. Maak zo in totaal 4 cirkels (per 4 personen).
Steek met het uitsteekvormpje een ster in het midden van de cirkels, maar druk het uitsteekvormpje niet helemaal door. Snijd in elke cirkel 4 inkepingen van 3 cm vanuit de buitenkant naar binnen. Bestrijk de cirkels met ⅙ van de olie en bestrooi met het sesamzaad.
Vorm 4 proppen van Ø 12 cm van de aluminiumfolie (per 4 personen), besmeer ze rondom met ⅙ van de olijfolie en leg ze een beetje uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel een cirkel bladerdeeg over elke aluminiumfolieprop en druk ze, met de inkepingen iets over elkaar, voorzichtig dicht. Bak ca. 15 min. in de oven.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de stoofstukjes 10 min. Schep regelmatig om.
Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Los het halve bouillonblokje op in het kokende water. Verhit de plantaardige roomboter in een pan en bak de ui en knoflook op laag vuur 5 min. Schep regelmatig om. Voeg de bloem toe en bak nog 2 min. op middelhoog vuur (roux). Voeg de bouillon en de soja om op te kloppen toe aan de roux en laat al roerend met een garde ca. 3 min. op middelhoog vuur binden.
Snijd de peterselie fijn. Voeg de stoofstukjes samen met de HP sauce, appelstroop, sojasaus en peterselie toe aan de roux. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Trek met twee vorken de stoofstukjes in iets kleinere stukjes uit elkaar.
Schep de ragout in de ramekins en leg op elke ramekin een bladerdeegdakje.
Vegan ragout met bladerdeegdakje van Judith van Bonusvegan
Zelf bladerdeegbakjes maken is een feest, helemaal als je er kerststerren in maakt. Je vult ze natuurlijk met zelfgemaakte vegan ragout.
voorgerecht
null personen
530 kcal
30 min. bereiden
12 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet een ramekin ondersteboven op het bladerdeeg en snijd er een cirkel uit die 2 cm groter is dan de ramekin. Maak zo in totaal 4 cirkels (per 4 personen).
Steek met het uitsteekvormpje een ster in het midden van de cirkels, maar druk het uitsteekvormpje niet helemaal door. Snijd in elke cirkel 4 inkepingen van 3 cm vanuit de buitenkant naar binnen. Bestrijk de cirkels met ⅙ van de olie en bestrooi met het sesamzaad.
Vorm 4 proppen van Ø 12 cm van de aluminiumfolie (per 4 personen), besmeer ze rondom met ⅙ van de olijfolie en leg ze een beetje uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel een cirkel bladerdeeg over elke aluminiumfolieprop en druk ze, met de inkepingen iets over elkaar, voorzichtig dicht. Bak ca. 15 min. in de oven.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de stoofstukjes 10 min. Schep regelmatig om.
Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Los het halve bouillonblokje op in het kokende water. Verhit de plantaardige roomboter in een pan en bak de ui en knoflook op laag vuur 5 min. Schep regelmatig om. Voeg de bloem toe en bak nog 2 min. op middelhoog vuur (roux). Voeg de bouillon en de soja om op te kloppen toe aan de roux en laat al roerend met een garde ca. 3 min. op middelhoog vuur binden.
Snijd de peterselie fijn. Voeg de stoofstukjes samen met de HP sauce, appelstroop, sojasaus en peterselie toe aan de roux. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Trek met twee vorken de stoofstukjes in iets kleinere stukjes uit elkaar.
Schep de ragout in de ramekins en leg op elke ramekin een bladerdeegdakje.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
4 plakjes diepvries deeg voor hartige taart
3 el milde olijfolie
½ el sesamzaad
200 g vegan stoofstukjes
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
½ vegan groentebouillonblokje
200 ml kokend water
25 g plantaardige ongezouten boter
30 g tarwebloem
125 ml cuisine soja op te kloppen
10 g verse platte peterselie
½ el HP sauce
2 tl appelstroop
½ el sojasaus
Dit heb je nodig
ramekins (Ø 11 cm, AH Spaaractie)
steruitsteekvorm
bakpapier
aluminiumfolie