Profiteroles met ijs en chocoladesaus
Een toetje waar iedereen blij van wordt? Soesjes. En als je ze profiteroles noemt en overlaadt met ijs en chocoladesaus voelt dat opeens heel feestelijk.
30 min. bereiden / 30 min. oventijd / 1 uur 40 min. wachten
11 ingrediënten
Aan de slag
Doe de boter met 60 ml water, de melk, de helft van het zout en ¼ tl suiker (per 22 stuks) in een steelpan en breng aan de kook. Voeg de bloem toe. Roer met een houten lepel op middellaag vuur tot het deeg een stevige glanzende bal vormt en loskomt van de randen van de pan, dat duurt ca. 6 min. Doe het deeg in een kom, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eieren los in een maatbeker. Doe het deeg in de kom van een staande mixer en klop het los met de vlinderhaak. Schenk al kloppend langzaam het ei erbij. Doe voor al het ei is toegevoegd een check: zet de mixer uit, schep met een spatel een schep deeg uit de kom en laat het terug in de kom vallen. Aan de spatel moet een driehoek beslag blijven hangen, dan zit er genoeg ei in het deeg. Voeg, als het deeg volledig van de spatel valt, nog wat ei toe en check opnieuw.
Vul de spuitzak met het deeg. Spuit 22 bolletjes deeg van ca. Ø 2-3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor ca. 2 cm tussenruimte.
Bak de soezen in ca. 30 min. gaar in het midden van de oven. Verlaag na 15 min. de temperatuur naar 180 °C. Het is belangrijk dat je de deur van de oven niet opent tijdens het bakken. Haal de soezen uit de oven en laat 45 min. afkoelen.
Doe ondertussen de rest van het water met de rest van de suiker en de rest van het zout in een steelpan en breng aan de kook. Roer af en toe. Breek de chocolade in stukken en doe in een hittebestendige kom.
Schenk het kokende suikerwater op de chocolade en laat 2 min. staan. Roer met een garde tot een gladde saus. Zet de staafmixer erin en mix glad en glanzend.
Haal het ijs uit de vriezer. Snijd de soezen open met een scherp kartelmes. Schep in elke soes 2 el ijs en dek af met de bovenkant. Verdeel de soezen over de borden en verdeel de warme chocoladesaus erover. Bestrooi met de nougatine.
Profiteroles met ijs en chocoladesaus
Een toetje waar iedereen blij van wordt? Soesjes. En als je ze profiteroles noemt en overlaadt met ijs en chocoladesaus voelt dat opeens heel feestelijk.
nagerecht
null porties
100 kcal
30 min. bereiden
100 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Doe de boter met 60 ml water, de melk, de helft van het zout en ¼ tl suiker (per 22 stuks) in een steelpan en breng aan de kook. Voeg de bloem toe. Roer met een houten lepel op middellaag vuur tot het deeg een stevige glanzende bal vormt en loskomt van de randen van de pan, dat duurt ca. 6 min. Doe het deeg in een kom, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eieren los in een maatbeker. Doe het deeg in de kom van een staande mixer en klop het los met de vlinderhaak. Schenk al kloppend langzaam het ei erbij. Doe voor al het ei is toegevoegd een check: zet de mixer uit, schep met een spatel een schep deeg uit de kom en laat het terug in de kom vallen. Aan de spatel moet een driehoek beslag blijven hangen, dan zit er genoeg ei in het deeg. Voeg, als het deeg volledig van de spatel valt, nog wat ei toe en check opnieuw.
Vul de spuitzak met het deeg. Spuit 22 bolletjes deeg van ca. Ø 2-3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor ca. 2 cm tussenruimte.
Bak de soezen in ca. 30 min. gaar in het midden van de oven. Verlaag na 15 min. de temperatuur naar 180 °C. Het is belangrijk dat je de deur van de oven niet opent tijdens het bakken. Haal de soezen uit de oven en laat 45 min. afkoelen.
Doe ondertussen de rest van het water met de rest van de suiker en de rest van het zout in een steelpan en breng aan de kook. Roer af en toe. Breek de chocolade in stukken en doe in een hittebestendige kom.
Schenk het kokende suikerwater op de chocolade en laat 2 min. staan. Roer met een garde tot een gladde saus. Zet de staafmixer erin en mix glad en glanzend.
Haal het ijs uit de vriezer. Snijd de soezen open met een scherp kartelmes. Schep in elke soes 2 el ijs en dek af met de bovenkant. Verdeel de soezen over de borden en verdeel de warme chocoladesaus erover. Bestrooi met de nougatine.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
60 g ongezouten roomboter
210 ml kraanwater
60 ml halfvolle melk
½ tl zout
¼ tl fijne kristalsuiker
60 g tarwebloem
2½ middelgrote eieren
75 g fijne kristalsuiker
150 g pure chocolade 70%
400 ml vanille-ijs
60 g nougatine in bakje
Dit heb je nodig
vershoudfolie
staande mixer
bakpapier
spuitzak met gladde spuitmond
staafmixer