Millionaire's shortbread
Een traktatie, deze crunchy koekbodem met karamel en knapperige chocolade.
Aan de slag
Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Neem het blikje met de tang uit de pan en laat 30 min. afkoelen. Verwarm tijdens het afkoelen de oven voor op 180 °C.
Vet de bakvorm in met boter, bekleed met bakpapier en vet weer in met boter.
Doe de bloem met de basterdsuiker in een kom. Snijd 175 g boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Verkruimel snel met je vingertoppen tot kruimels. Kneed de kruimels snel tot een stevig deeg en verdeel met je handen gelijkmatig over de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak in ca. 30 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.
Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe verhit al roerend met een garde tot je weer een gladde karamel hebt. Dit duurt ca. 5 min. Voeg de kristalsuiker toe en laat op laag vuur smelten. Dit duurt ca. 1 min. Verdeel over het shortbread en laat minimaal 30 min. afkoelen.
Breek de chocolade in stukjes. Breng een pan met een laagje water aan de kook en draai het vuur laag. Hang er een iets kleinere pan of vuurvaste kom in, deze mag het water niet raken. Laat de chocolade hierin smelten (au bain-marie). Schenk de chocolade over de karamel en laat 30 min. afkoelen. Zet vervolgens 30 min. afgedekt in de koelkast.
Snijd in 30 vierkantjes en serveer op kamertemperatuur.
Millionair's shortbread
Instructievideo - 03:09 min.
Au bain-marie smelten
Instructievideo - 00:34 min.
Millionaire's shortbread
Een traktatie, deze crunchy koekbodem met karamel en knapperige chocolade.
nagerecht
null porties
210 kcal
25 min. bereiden
270 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Neem het blikje met de tang uit de pan en laat 30 min. afkoelen. Verwarm tijdens het afkoelen de oven voor op 180 °C.
Vet de bakvorm in met boter, bekleed met bakpapier en vet weer in met boter.
Doe de bloem met de basterdsuiker in een kom. Snijd 175 g boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Verkruimel snel met je vingertoppen tot kruimels. Kneed de kruimels snel tot een stevig deeg en verdeel met je handen gelijkmatig over de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak in ca. 30 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.
Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe verhit al roerend met een garde tot je weer een gladde karamel hebt. Dit duurt ca. 5 min. Voeg de kristalsuiker toe en laat op laag vuur smelten. Dit duurt ca. 1 min. Verdeel over het shortbread en laat minimaal 30 min. afkoelen.
Breek de chocolade in stukjes. Breng een pan met een laagje water aan de kook en draai het vuur laag. Hang er een iets kleinere pan of vuurvaste kom in, deze mag het water niet raken. Laat de chocolade hierin smelten (au bain-marie). Schenk de chocolade over de karamel en laat 30 min. afkoelen. Zet vervolgens 30 min. afgedekt in de koelkast.
Snijd in 30 vierkantjes en serveer op kamertemperatuur.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
397 g gecondenseerde volle melk
250 g tarwebloem
75 g witte basterdsuiker
350 g ongezouten roomboter
125 g fijne kristalsuiker
200 g pure chocolade 70%
Dit heb je nodig
brownievorm (28 x 18 cm)