Tulband (basisrecept)
De basis van iedere thuisbakker? Dit tulbandrecept.
Aan de slag
Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 170 °C Halveer het vanillestokje en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het merg met 250 g boter, 250 g basterdsuiker en het zout een kom en klop in ca. 7 min. met de (hand)mixer licht en luchtig.
Schraap af en toe de randen van de kom schoon met een pannenlikker. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, klop na elk ei goed door. Zeef 250 g bloem en bakpoeder boven een kom en schep het dan met een spatel door het boter-eimengsel. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Spatel het rasp door het beslag.
Schenk het beslag in de vorm en bak in ca. 45 min. net onder het midden in de oven gaar. Steek een satéprikker in het midden van de tulband. Als deze er schoon en droog uitkomt, dan is de tulband gaar. Laat 10 min. afkoelen in de vorm. Zet een bord of platte schaal omgekeerd op de tulband en keer met de vorm om, zodat de tulband uit de vorm komt. Laat in 1 uur helemaal afkoelen.
Breng ondertussen de rest van de suiker met de rest van de boter, het water en het citroensap aan de kook. Laat 5 min. koken op laag vuur. Schenk het glazuur over de tulband.
Tulband (basisrecept)
De basis van iedere thuisbakker? Dit tulbandrecept.
null personen
450 kcal
25 min. bereiden
70 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 170 °C Halveer het vanillestokje en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het merg met 250 g boter, 250 g basterdsuiker en het zout een kom en klop in ca. 7 min. met de (hand)mixer licht en luchtig.
Schraap af en toe de randen van de kom schoon met een pannenlikker. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, klop na elk ei goed door. Zeef 250 g bloem en bakpoeder boven een kom en schep het dan met een spatel door het boter-eimengsel. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Spatel het rasp door het beslag.
Schenk het beslag in de vorm en bak in ca. 45 min. net onder het midden in de oven gaar. Steek een satéprikker in het midden van de tulband. Als deze er schoon en droog uitkomt, dan is de tulband gaar. Laat 10 min. afkoelen in de vorm. Zet een bord of platte schaal omgekeerd op de tulband en keer met de vorm om, zodat de tulband uit de vorm komt. Laat in 1 uur helemaal afkoelen.
Breng ondertussen de rest van de suiker met de rest van de boter, het water en het citroensap aan de kook. Laat 5 min. koken op laag vuur. Schenk het glazuur over de tulband.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
275 g ongezouten roomboter
1 vanillestokje
300 g witte basterdsuiker
½ tl zout
4 eieren
280 g tarwebloem
1 tl bakpoeder
1 citroen
30 ml kraanwater
Dit heb je nodig
handmixer
tulbandvorm (1,5 liter, ingevet)
sateprikker