Pompoengalette
Het beste van de herfst komt binnenkort uit je eigen oven. Laat dat maar aan deze pompoengalette met gorgonzola en tijm over.
Aan de slag
Snijd de roomboter in blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Meng de bloem met het zout in de keukenmachine. Voeg de stukjes boter toe en mix met korte pulsen tot een fijn en kruimelig deeg. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm snel met koude handen een rechthoek van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Schil ondertussen de halve pompoen met de dunschiller, verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd de pompoen in de breedte in plakken van een ½ cm. Snijd de uien in dunne halve ringen. Ris de blaadjes van de tijm.
Verhit ⅔ van de olijfolie in een hapjespan en bak de ui ca. 10 min. op middelhoog vuur. Voeg de helft van de tijm in de laatste minuut toe. Schep regelmatig door. Laat de gekarameliseerde ui afkoelen tot gebruik.
Neem het deeg uit de koelkast. Klop het ei en ricotta los in een kom en meng de blauwe kaas erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg met de deegroller, tussen de 2 vellen bakpapier uit tot een rechthoekige lap van 40 cm lang en 30 cm breed. Plaats het deeg met het bakpapier op een bakplaat, haal het bovenste vel bakpapier van het deeg.
Schep het ricottamengsel in het midden van het deeg, laat 4 cm van de rand vrij. Verdeel de ui erover. Leg de plakken pompoen netjes, dakpansgewijs in een cirkel op de ui en besprenkel met de rest van de olijfolie. Vouw de vrije randen van het deeg over de pompoen. Bak in het midden van de oven in ca. 45 min. lichtbruin en gaar.
Haal de galette uit de oven en bestrooi met de rest van de tijm en laat het ca. 10 min. afkoelen op de bakplaat. Serveer lauwwarm.
Pompoengalette
Instructievideo - 01:13 min.
Pompoengalette
Het beste van de herfst komt binnenkort uit je eigen oven. Laat dat maar aan deze pompoengalette met gorgonzola en tijm over.
hoofdgerecht
null personen
760 kcal
20 min. bereiden
40 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de roomboter in blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Meng de bloem met het zout in de keukenmachine. Voeg de stukjes boter toe en mix met korte pulsen tot een fijn en kruimelig deeg. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm snel met koude handen een rechthoek van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Schil ondertussen de halve pompoen met de dunschiller, verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd de pompoen in de breedte in plakken van een ½ cm. Snijd de uien in dunne halve ringen. Ris de blaadjes van de tijm.
Verhit ⅔ van de olijfolie in een hapjespan en bak de ui ca. 10 min. op middelhoog vuur. Voeg de helft van de tijm in de laatste minuut toe. Schep regelmatig door. Laat de gekarameliseerde ui afkoelen tot gebruik.
Neem het deeg uit de koelkast. Klop het ei en ricotta los in een kom en meng de blauwe kaas erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg met de deegroller, tussen de 2 vellen bakpapier uit tot een rechthoekige lap van 40 cm lang en 30 cm breed. Plaats het deeg met het bakpapier op een bakplaat, haal het bovenste vel bakpapier van het deeg.
Schep het ricottamengsel in het midden van het deeg, laat 4 cm van de rand vrij. Verdeel de ui erover. Leg de plakken pompoen netjes, dakpansgewijs in een cirkel op de ui en besprenkel met de rest van de olijfolie. Vouw de vrije randen van het deeg over de pompoen. Bak in het midden van de oven in ca. 45 min. lichtbruin en gaar.
Haal de galette uit de oven en bestrooi met de rest van de tijm en laat het ca. 10 min. afkoelen op de bakplaat. Serveer lauwwarm.
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
170 g ongezouten roomboter
250 g tarwebloem
½ tl zout
65 ml ijskoud water
½ flespompoen
2 middelgrote uien
7½ g verse tijm
1½ el milde olijfolie
1 middelgroot ei
100 g ricotta
100 g Italiaans gorgonzola 55+
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
dunschiller
bakpapier
deegroller