Zuurkool ovenschotel met ham en aardappelschijfjes
Wist je dat zuurkool niet alleen heerlijk is in een stamppot maar ook in een ovenschotel? Dit gerecht heeft een korte bereidingstijd en is heerlijk met ham en aardappelschijfjes. Maak 'm vegetarisch door de ham te vervangen door vega-spekjes.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de ui en rasp de knoflook. Meng de ui en knoflook met de kookzuivel en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Knijp het vocht uit de zuurkool. Vet de bakvorm in met de olie en verdeel de zuurkool met de helft van de kaas erover. Schep om en giet de helft van het kookzuivelmengsel erover. Verdeel de plakjes ham over het zuurkoolmengsel en verdeel vervolgens dakpansgewijs de aardappelschijfjes over het geheel. Schenk de rest van het kookzuivelmengsel over de aardappel en bestrooi met de rest van de kaas.
Dek de gratin af met aluminiumfolie en bak in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar. Zet na 20 min. de oven op 220 °C en bak de gratin nog ca. 20 min. zonder folie tot deze goudgeel en knapperig is. De gratin is klaar als je er gemakkelijk tot aan de bodem een mes in kunt steken.
Zuurkool ovenschotel met ham en aardappelschijfjes
Wist je dat zuurkool niet alleen heerlijk is in een stamppot maar ook in een ovenschotel? Dit gerecht heeft een korte bereidingstijd en is heerlijk met ham en aardappelschijfjes. Maak 'm vegetarisch door de ham te vervangen door vega-spekjes.
hoofdgerecht
null personen
400 kcal
10 min. bereiden
40 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de ui en rasp de knoflook. Meng de ui en knoflook met de kookzuivel en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Knijp het vocht uit de zuurkool. Vet de bakvorm in met de olie en verdeel de zuurkool met de helft van de kaas erover. Schep om en giet de helft van het kookzuivelmengsel erover. Verdeel de plakjes ham over het zuurkoolmengsel en verdeel vervolgens dakpansgewijs de aardappelschijfjes over het geheel. Schenk de rest van het kookzuivelmengsel over de aardappel en bestrooi met de rest van de kaas.
Dek de gratin af met aluminiumfolie en bak in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar. Zet na 20 min. de oven op 220 °C en bak de gratin nog ca. 20 min. zonder folie tot deze goudgeel en knapperig is. De gratin is klaar als je er gemakkelijk tot aan de bodem een mes in kunt steken.
vegatip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 ui
1 teen knoflook
200 ml kookzuivel
1¼ kg kruidenzuurkool
1 el milde olijfolie
100 g geraspte oude kaas 48+
110 g gerookte slagersachterham
600 g aardappelschijfjes
Dit heb je nodig
rasp
brownievorm: 28 x 21 x 7 cm
aluminiumfolie