Appel-haverbolletjes
Een combinatie van brood en appelcakejes: deze appel-haverbolletjes zijn heerlijk als ontbijt of gezonder tussendoortje. Je bakt ze in de oven en bestreelt ze daarna met boter.
30 min. bereiden / 15 min. oventijd / 2 uur 15 min. wachten
10 ingrediënten
Aan de slag
Doe de tarwebloem, havervlokken, het zout, de kaneel, gist, basterdsuiker, melk, 35g boter (per 16 stuks) en de helft van de eieren in de kom van de staande mixer en kneed in 8 min. tot een soepel deeg.
Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes van ca. een ½ cm. Roer de appel door het deeg, dek de kom af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld in een oven van maximaal 30 °C of op de verwarming), tot het deeg in volume is verdubbeld.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in 16 porties (per 16 stuks). Pak steeds een portie deeg. Leg je hand eroverheen en vorm je hand tot een ‘koepeltje’. Maak nu een draaiende beweging met je hand, met lichte druk op het deeg, zodat er van het deeg een mooi bolletje wordt gevormd. Verdeel de bollen over de met bakpapier beklede traybake. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nogmaals 1 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bol de bolletjes nogmaals op onder je handpalmen. Klop het overgebleven ei los en bestrijk de bolletjes daarmee. Bak ze in ca. 15 min. bruin en gaar. Smelt de rest van de boter in een steelpan en bestrijk de warme bolletjes ermee. Laat ze 15 min. afkoelen.
Appel-haverbolletjes
Een combinatie van brood en appelcakejes: deze appel-haverbolletjes zijn heerlijk als ontbijt of gezonder tussendoortje. Je bakt ze in de oven en bestreelt ze daarna met boter.
null personen
180 kcal
30 min. bereiden
135 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Doe de tarwebloem, havervlokken, het zout, de kaneel, gist, basterdsuiker, melk, 35g boter (per 16 stuks) en de helft van de eieren in de kom van de staande mixer en kneed in 8 min. tot een soepel deeg.
Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes van ca. een ½ cm. Roer de appel door het deeg, dek de kom af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld in een oven van maximaal 30 °C of op de verwarming), tot het deeg in volume is verdubbeld.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in 16 porties (per 16 stuks). Pak steeds een portie deeg. Leg je hand eroverheen en vorm je hand tot een ‘koepeltje’. Maak nu een draaiende beweging met je hand, met lichte druk op het deeg, zodat er van het deeg een mooi bolletje wordt gevormd. Verdeel de bollen over de met bakpapier beklede traybake. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nogmaals 1 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bol de bolletjes nogmaals op onder je handpalmen. Klop het overgebleven ei los en bestrijk de bolletjes daarmee. Bak ze in ca. 15 min. bruin en gaar. Smelt de rest van de boter in een steelpan en bestrijk de warme bolletjes ermee. Laat ze 15 min. afkoelen.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
350 g tarwebloem
150 g fijne havermout
1 tl zout
½ tl kaneelpoeder
7 g gedroogde gist
50 g lichtbruine basterdsuiker
250 ml volle melk
60 g ongezouten roomboter
2 witte scharreleieren
2 Elstar appels
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
vershoudfolie
bakplaat: 39 x 24 x 2 cm
bakpapier