Martabak
Martabak is een populaire streetfood snack in veel Zuidoost-Aziatische landen. Deze variant is de Indonesische.
Aan de slag
Doe de bloem, ⅔ van het zout, 90 el zonnebloemolie en het water in de mengkom van een staande mixer met deeghaken. Mix tot het deeg loskomt van de kom, ca. 4 min. Neem het deeg uit de kom, snijd het doormidden en vorm er met de hand 2 bollen van. Doe de deegbollen in een kleine kom en schenk de rest van de olie erbij, het deeg moet helemaal onder staan. Laat het deeg 1 uur rusten.
Snijd ondertussen de komkommer in de lengte doormidden, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd beide helften in plakjes van ca. 1 cm. Snijd de sjalot in dunne halve ringen.
Doe de komkommer met de sjalot in een hittebestendige kom. Breng in een steelpan de azijn met de rest van het water, ¼ van de suiker en de rest van het zout aan de kook. Overgiet de komkommer en sjalot met het hete mengsel, schep goed door. Je hebt nu komkomkommer-atjar gemaakt (atjar ketimoen) Laat afkoelen tot gebruik.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bosuien in dunne ringen. Verhit 3 el van de olie uit de kom met deeg in een koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de ui en knoflook 2 min. Voeg het gehakt, de rest van de suiker en de masala toe en bak in ca. 5 min. gaar. Voeg de prei en de bosui toe en bak nog 3 min. mee. Schep het mengsel uit de pan en breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat de gehaktvulling ca. 5 min afkoelen. Klop de eieren los en schep door de gehaktvulling.
Neem een bol deeg uit de olie en maak het op een werkvlak plat met je handen. Rek het deeg uit tot een vierkant van ca. 30x40 cm.
Verhit 6 el van de olie uit de kom met het deeg in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg een vel deeg in de pan, de randen van het deeg hangen over de rand van de pan. Schep de helft van de vulling in het midden van het deeg en vouw de randen naar binnen, zodat je een rechthoek krijgt. Bak de martabak in ca. 10 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling. Snijd de martabak voor het serveren elk in 8 stukken en serveer met de komkommer-atjar en rawits.
Martabak
Martabak is een populaire streetfood snack in veel Zuidoost-Aziatische landen. Deze variant is de Indonesische.
bijgerecht
null porties
270 kcal
70 min. bereiden
30 min. wachten
Aan de slag
Doe de bloem, ⅔ van het zout, 90 el zonnebloemolie en het water in de mengkom van een staande mixer met deeghaken. Mix tot het deeg loskomt van de kom, ca. 4 min. Neem het deeg uit de kom, snijd het doormidden en vorm er met de hand 2 bollen van. Doe de deegbollen in een kleine kom en schenk de rest van de olie erbij, het deeg moet helemaal onder staan. Laat het deeg 1 uur rusten.
Snijd ondertussen de komkommer in de lengte doormidden, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd beide helften in plakjes van ca. 1 cm. Snijd de sjalot in dunne halve ringen.
Doe de komkommer met de sjalot in een hittebestendige kom. Breng in een steelpan de azijn met de rest van het water, ¼ van de suiker en de rest van het zout aan de kook. Overgiet de komkommer en sjalot met het hete mengsel, schep goed door. Je hebt nu komkomkommer-atjar gemaakt (atjar ketimoen) Laat afkoelen tot gebruik.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bosuien in dunne ringen. Verhit 3 el van de olie uit de kom met deeg in een koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de ui en knoflook 2 min. Voeg het gehakt, de rest van de suiker en de masala toe en bak in ca. 5 min. gaar. Voeg de prei en de bosui toe en bak nog 3 min. mee. Schep het mengsel uit de pan en breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat de gehaktvulling ca. 5 min afkoelen. Klop de eieren los en schep door de gehaktvulling.
Neem een bol deeg uit de olie en maak het op een werkvlak plat met je handen. Rek het deeg uit tot een vierkant van ca. 30x40 cm.
Verhit 6 el van de olie uit de kom met het deeg in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg een vel deeg in de pan, de randen van het deeg hangen over de rand van de pan. Schep de helft van de vulling in het midden van het deeg en vouw de randen naar binnen, zodat je een rechthoek krijgt. Bak de martabak in ca. 10 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling. Snijd de martabak voor het serveren elk in 8 stukken en serveer met de komkommer-atjar en rawits.
bereidingstip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g tarwebloem
1½ tl zout
500 ml zonnebloemolie
175 ml kraanwater
1 komkommer
1 sjalot
75 ml natuurazijn
1 el suiker
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
5 bosuien
300 g rundergehakt
2 el nandan masala
200 g koelverse gesneden prei
3 middelgrote eieren
4 rawitt pepers rood & groen
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken