Nasi lemak
Nasi lemak is het nationale ontbijtgerecht van Maleisië. Op je bordje vind je rijst gekookt in kokosmelk, sambal, een gekookt ei, pinda’s en frisse komkommer bij.
3 uur 30 min. bereiden / 3 uur oventijd / 2 uur 30 min. wachten
17 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 50 ºC. Dep de koelverse ansjovissen droog met keukenpapier en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Droog ze ca. 3 uur in de oven. Keer ze halverwege.
Doe ondertussen de rijst met de kokosmelk in een steelpan. Schenk er zo veel water bij dat het ca. 2 cm boven de rijst uitkomt. Kneus de sereh met de achterkant van een mes of de stamper van een vijzel en voeg toe aan de rijst. Zet de pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat ca. 10 min. koken, leg het deksel op de pan en verplaats naar een laag vuur. Laat de rijst zo nog 5 min. koken en draai het vuur uit. Laat staan met het deksel op de pan tot gebruik.
Breng ondertussen in een steelpan water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook ze in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze.
Snijd ondertussen de sjalotten en knoflook grof. Snijd het steeltje van de rawits en rode pepers. Halveer de pepers in de lengte en verwijder eventueel met een scherp mesje de zaadlijsten. Doe de sjalot, knoflook, pepers en garnalenpasta in een keukenmachine en maal tot puree. Snijd de uien in halve ringen.
Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Bak de gedroogde ansjovissen in ca. 6 min. goudbruin en krokant. Schep met een schuimspaan op keukenpapier. Bak in dezelfde olie de uien met de uitgelekte ansjovis in olijfolie in ca. 4 min. zacht. Schep uit de pan op keukenpapier. Bak in achtergebleven olie de peperpuree al roerend in ca. 5 min. goudbruin. Voeg de tamarindepasta en de suiker toe en bak 1 min. mee. Voeg de ansjovis en de uien weer toe aan de pan en meng goed. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep uit de pan (sambal).
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snijd de helften in de breedte in plakken. Schep steeds ¼ van de warme rijst in een soepkom. Druk de rijst goed aan met een lepel. Zet een bord omgekeerd op de kom. Keer het bord met kom en al om en verwijder de kom. Je hebt nu mooie bergjes rijst. Verdeel de sambal en de komkommer over de borden. Snijd de eieren doormidden en leg op elk bord 2 halve eieren. Bestrooi met de pinda’s.
Nasi lemak
Nasi lemak is het nationale ontbijtgerecht van Maleisië. Op je bordje vind je rijst gekookt in kokosmelk, sambal, een gekookt ei, pinda’s en frisse komkommer bij.
null personen
1040 kcal
210 min. bereiden
150 min. wachten
180 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 50 ºC. Dep de koelverse ansjovissen droog met keukenpapier en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Droog ze ca. 3 uur in de oven. Keer ze halverwege.
Doe ondertussen de rijst met de kokosmelk in een steelpan. Schenk er zo veel water bij dat het ca. 2 cm boven de rijst uitkomt. Kneus de sereh met de achterkant van een mes of de stamper van een vijzel en voeg toe aan de rijst. Zet de pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat ca. 10 min. koken, leg het deksel op de pan en verplaats naar een laag vuur. Laat de rijst zo nog 5 min. koken en draai het vuur uit. Laat staan met het deksel op de pan tot gebruik.
Breng ondertussen in een steelpan water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook ze in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze.
Snijd ondertussen de sjalotten en knoflook grof. Snijd het steeltje van de rawits en rode pepers. Halveer de pepers in de lengte en verwijder eventueel met een scherp mesje de zaadlijsten. Doe de sjalot, knoflook, pepers en garnalenpasta in een keukenmachine en maal tot puree. Snijd de uien in halve ringen.
Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Bak de gedroogde ansjovissen in ca. 6 min. goudbruin en krokant. Schep met een schuimspaan op keukenpapier. Bak in dezelfde olie de uien met de uitgelekte ansjovis in olijfolie in ca. 4 min. zacht. Schep uit de pan op keukenpapier. Bak in achtergebleven olie de peperpuree al roerend in ca. 5 min. goudbruin. Voeg de tamarindepasta en de suiker toe en bak 1 min. mee. Voeg de ansjovis en de uien weer toe aan de pan en meng goed. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep uit de pan (sambal).
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snijd de helften in de breedte in plakken. Schep steeds ¼ van de warme rijst in een soepkom. Druk de rijst goed aan met een lepel. Zet een bord omgekeerd op de kom. Keer het bord met kom en al om en verwijder de kom. Je hebt nu mooie bergjes rijst. Verdeel de sambal en de komkommer over de borden. Snijd de eieren doormidden en leg op elk bord 2 halve eieren. Bestrooi met de pinda’s.
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 g koelverse ansjovis
300 g witte rijst
400 ml kokosmelk
1 stengel koelverse sereh citroengras
4 middelgrote eieren
3 sjalotten
3 tenen knoflook
6 rawitt pepers rood & groen
3 rode pepers
2 el garnalenpasta in potje
2 rode uien
100 ml zonnebloemolie
30 g Princes ansjovis in olijfolie in blik
3 el tamarindepasta
2 el lichtbruine basterdsuiker
1 komkommer
60 g ongezouten pinda's
Dit heb je nodig
bakpapier
keukenmachine
wok