Surinaamse nasi
Surinaamse nasi komt van de Javaanse contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij het werk op de plantages van de Nederlandse kolonisten gingen verrichten. Het lijkt erg op het Indonesische nasi goreng, wat gebakken rijst betekent.
Aan de slag
Doe de rijst in een kom en overgiet met koud water. Wrijf met je vingers door de rijst, giet af. Herhaal ca. 3 keer, tot het afgegoten water helder is.
Kook de rijst nu volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en verdeel over een platte schaal die in de vriezer past. Laat de rijst 45 min. drogen in de vriezer.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de knoflook fijn. Schil en snijd de gember fijn. Snijd de bladselderij fijn, bewaar de stelen en blaadjes apart van elkaar. Kneus de sereh met de achterkant van een mes of de stamper van een vijzel.
Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de ui, knoflook, gember en bladselderijstelen 3 min. Voeg de sereh, laos, piment en garnalenpasta toe en bak 2 min. mee. Meng de tuinerwten erdoor en voeg de rijst, ketjap manis en ketjap asin toe. Roerbak nog 3 min., verwijder de sereh en schep de selderijblaadjes erdoor.
Surinaamse nasi
Surinaamse nasi komt van de Javaanse contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij het werk op de plantages van de Nederlandse kolonisten gingen verrichten. Het lijkt erg op het Indonesische nasi goreng, wat gebakken rijst betekent.
bijgerecht
null personen
475 kcal
20 min. bereiden
45 min. wachten
Aan de slag
Doe de rijst in een kom en overgiet met koud water. Wrijf met je vingers door de rijst, giet af. Herhaal ca. 3 keer, tot het afgegoten water helder is.
Kook de rijst nu volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en verdeel over een platte schaal die in de vriezer past. Laat de rijst 45 min. drogen in de vriezer.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de knoflook fijn. Schil en snijd de gember fijn. Snijd de bladselderij fijn, bewaar de stelen en blaadjes apart van elkaar. Kneus de sereh met de achterkant van een mes of de stamper van een vijzel.
Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de ui, knoflook, gember en bladselderijstelen 3 min. Voeg de sereh, laos, piment en garnalenpasta toe en bak 2 min. mee. Meng de tuinerwten erdoor en voeg de rijst, ketjap manis en ketjap asin toe. Roerbak nog 3 min., verwijder de sereh en schep de selderijblaadjes erdoor.
combinatietip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g witte rijst
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
25 g verse gember
15 g bladselderij
1 stengel koelverse sereh citroengras
3 el zonnebloemolie
2 tl gemalen laos
½ tl gemalen piment
2 el garnalenpasta in potje
200 g diepvries tuinerwten
4 el ketjap manis
2 el ketjap asin