Kip piri piri met friet en salade
Kip piri piri of 'Frango Piri Piri' kennen we uit Portugal. De marinade wordt gemaakt van o.a. peper, citroen, knoflook en port.
Aan de slag
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de tenen knoflook fijn.
Snijd het steeltje van de rode pepers. Halveer de pepers in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper in stukjes. Doe het citroenrasp en -sap, de paprikapoeder, rode pepers, knoflook, 3/4 olie, de port en het zout in de keukenmachine. Pureer in 30 sec. tot een gladde saus.
Bestrijk de binnen- en buitenkant van de kippenbouten met 2/3 van de saus en leg de laurierblaadjes op de kip. Leg de bouten met de platte kant naar beneden in de ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Zet minimaal 1 uur in de koelkast. Schep de saus na 30 min. nogmaals over de kip.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de grillpan en gril de kip rondom 5-10 min. Zet de braadslee met het water onder in de oven voor het opvangen van de saus. Haal de kip uit de ovenschaal en leg hem op het rooster. Bak ca. 40-45 min. Bestrijk na 20 min. met de rest van de piripirisaus. Haal de kip uit de oven en laat rusten.
Verdeel de friet over een met bakpapier beklede bakplaat. Haal de braadslee na 30 min. uit de oven en bak de friet ca. 15 min. in de oven onder de kip, op de oude plek van de braadslee, zodat deze wat van het sap van de kip op kan nemen. Kook de uitgelekte saus uit de braadslee ca. 5 min. in een kleine steelpan op hoog vuur in tot een dikke saus en giet over de kip als deze uit de oven komt.
Snijd de tomaten in parten van 1 cm, knip de sla van de kluit en was deze goed. Doe de tomaten en sla in een schaal. Voeg de azijn, de rest van de olie en de oregano toe en breng op smaak met peper.
Serveer de kip piripiri met de friet, salade en eventueel wat overgebleven saus.
Kip piri piri met friet en salade
Kip piri piri of 'Frango Piri Piri' kennen we uit Portugal. De marinade wordt gemaakt van o.a. peper, citroen, knoflook en port.
hoofdgerecht
null personen
1115 kcal
15 min. bereiden
60 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de tenen knoflook fijn.
Snijd het steeltje van de rode pepers. Halveer de pepers in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper in stukjes. Doe het citroenrasp en -sap, de paprikapoeder, rode pepers, knoflook, 3/4 olie, de port en het zout in de keukenmachine. Pureer in 30 sec. tot een gladde saus.
Bestrijk de binnen- en buitenkant van de kippenbouten met 2/3 van de saus en leg de laurierblaadjes op de kip. Leg de bouten met de platte kant naar beneden in de ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Zet minimaal 1 uur in de koelkast. Schep de saus na 30 min. nogmaals over de kip.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de grillpan en gril de kip rondom 5-10 min. Zet de braadslee met het water onder in de oven voor het opvangen van de saus. Haal de kip uit de ovenschaal en leg hem op het rooster. Bak ca. 40-45 min. Bestrijk na 20 min. met de rest van de piripirisaus. Haal de kip uit de oven en laat rusten.
Verdeel de friet over een met bakpapier beklede bakplaat. Haal de braadslee na 30 min. uit de oven en bak de friet ca. 15 min. in de oven onder de kip, op de oude plek van de braadslee, zodat deze wat van het sap van de kip op kan nemen. Kook de uitgelekte saus uit de braadslee ca. 5 min. in een kleine steelpan op hoog vuur in tot een dikke saus en giet over de kip als deze uit de oven komt.
Snijd de tomaten in parten van 1 cm, knip de sla van de kluit en was deze goed. Doe de tomaten en sla in een schaal. Voeg de azijn, de rest van de olie en de oregano toe en breng op smaak met peper.
Serveer de kip piripiri met de friet, salade en eventueel wat overgebleven saus.
serveertip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 citroen
4 tenen knoflook
3 rode pepers
1½ el gerookt paprikapoeder
130 ml olijfolie mild
50 ml witte port
½ tl zout
1½ kg kippenbout
2 laurierbladen
200 ml water
550 g diepvries ovenfriet
380 g Tasty Tom trostomaten
1 krop tricolor kluitsla
½ el azijn
1 tl gedroogde oregano
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
ovenschaal
grillpan
braadslee
bakpapier