Bibimbap met kimchi
Bibimbap is een Koreaans gerecht dat gekookte jasmijnrijst als basis heeft. Kimchi is er een belangrijk onderdeel van, de rest van de ingrediënten varieert per kok.
Aan de slag
Snijd de ongeschilde peer in de lengte doormidden en verwijder de steel en het klokhuis. Schil de gember en snijd de ui in stukken. Doe de peer, gember, ui, 5 tenen knoflook, 2 el sojasaus en de basterdsuiker in de keukenmachine en pureer dit tot een gladde pasta. Schep de marinade in de grote mengkom en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de biefstuk tegen de draad van het vlees in in dunne plakjes. Voeg toe aan de marinade, schep goed door en laat dit ca. 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
Halveer de komkommer in de lengte en verwijder van 1 helft met een theelepel de zaadlijsten. De andere helft gebruik je niet. Snijd het vruchtvlees in plakjes van ca. 1 cm. Doe de plakjes in een mengkom en voeg hier de rijstazijn, kristalsuiker, peper en eventueel zout aan toe. Masseer de komkommerstukjes 2 min. met je handen, zodat ze wat zachter worden. Zet afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.
Was de rijst tot het water helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
Breng ondertussen een grote pan met water en eventueel zout aan de kook. Kook de spinazie in delen ca. 1 min. Schep met de schuimspaan uit het water en laat uitlekken in een vergiet. Herhaal dit met de peen julienne en taugé.
Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Rasp de laatste teen knoflook met de fijne rasp.
Doe de geblancheerde peen julienne in een mengkom en voeg daar 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, ½ tl chilivlokken en ⅓ van de dungesneden bosui aan toe. Meng goed.
Doe de geblancheerde taugé in de tweede mengkom en voeg daar 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, een ½ teen geraspte knoflook en 1 tl sesamzaadjes aan toe. Meng goed.
Knijp het overtollige water uit de spinazie en doe in de derde mengkom. Voeg daar ⅓ dungesneden bosui, 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, ½ tl chilivlokken, een ½ teen geraspte knoflook en 1 tl sesamzaadjes aan toe. Meng goed.
Verhit 3 el olie in een wok op hoog vuur. Bak de gemarineerde biefstuk in ca. 4 min. gaar.
Schep de rijst in diepe borden. Verdeel hierover de biefstuk, peen julienne, taugé, spinazie, kimchi en komkommer in een cirkel.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin 4 spiegeleieren. Leg er 1 in het midden van elk bord. Bestrooi met de rest van de bosui en de rest van de sesamzaadjes. Meng alles door elkaar voor je een hap neemt.
Bibimbap met kimchi
Bibimbap is een Koreaans gerecht dat gekookte jasmijnrijst als basis heeft. Kimchi is er een belangrijk onderdeel van, de rest van de ingrediënten varieert per kok.
hoofdgerecht
null personen
735 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Snijd de ongeschilde peer in de lengte doormidden en verwijder de steel en het klokhuis. Schil de gember en snijd de ui in stukken. Doe de peer, gember, ui, 5 tenen knoflook, 2 el sojasaus en de basterdsuiker in de keukenmachine en pureer dit tot een gladde pasta. Schep de marinade in de grote mengkom en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de biefstuk tegen de draad van het vlees in in dunne plakjes. Voeg toe aan de marinade, schep goed door en laat dit ca. 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
Halveer de komkommer in de lengte en verwijder van 1 helft met een theelepel de zaadlijsten. De andere helft gebruik je niet. Snijd het vruchtvlees in plakjes van ca. 1 cm. Doe de plakjes in een mengkom en voeg hier de rijstazijn, kristalsuiker, peper en eventueel zout aan toe. Masseer de komkommerstukjes 2 min. met je handen, zodat ze wat zachter worden. Zet afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.
Was de rijst tot het water helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
Breng ondertussen een grote pan met water en eventueel zout aan de kook. Kook de spinazie in delen ca. 1 min. Schep met de schuimspaan uit het water en laat uitlekken in een vergiet. Herhaal dit met de peen julienne en taugé.
Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Rasp de laatste teen knoflook met de fijne rasp.
Doe de geblancheerde peen julienne in een mengkom en voeg daar 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, ½ tl chilivlokken en ⅓ van de dungesneden bosui aan toe. Meng goed.
Doe de geblancheerde taugé in de tweede mengkom en voeg daar 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, een ½ teen geraspte knoflook en 1 tl sesamzaadjes aan toe. Meng goed.
Knijp het overtollige water uit de spinazie en doe in de derde mengkom. Voeg daar ⅓ dungesneden bosui, 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, ½ tl chilivlokken, een ½ teen geraspte knoflook en 1 tl sesamzaadjes aan toe. Meng goed.
Verhit 3 el olie in een wok op hoog vuur. Bak de gemarineerde biefstuk in ca. 4 min. gaar.
Schep de rijst in diepe borden. Verdeel hierover de biefstuk, peen julienne, taugé, spinazie, kimchi en komkommer in een cirkel.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin 4 spiegeleieren. Leg er 1 in het midden van elk bord. Bestrooi met de rest van de bosui en de rest van de sesamzaadjes. Meng alles door elkaar voor je een hap neemt.
vegatip:
algemeen:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 peer
30 g verse gember
1 middelgrote ui
6 tenen knoflook
5 el sojasaus
1 el bruine basterdsuiker
300 g biefstukken
1 komkommer
3 el rijstazijn
2 el kristalsuiker
250 g jasmijnrijst
600 g verse spinazie
100 g peen julienne
100 g taugé
3 bosuitjes
3 tl sesamolie
1 tl chilivlokken
3 tl sesamzaad
5 el milde olijfolie
100 g kimchi in blik
4 witte scharreleieren
Dit heb je nodig
keukenmachine
fijne rasp