Galette met pastinaak, pijnboompitten en winterpeensalade
Vul je galette eens met pastinaak en pijnboompitten. Winterpeensalade smaakt heerlijk bij deze Franse hartige taart.
Aan de slag
Snijd de roomboter in blokjes. Meng de bloem met het zout en venkelzaad in een kom. Wrijf de boter erdoor zodat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg ⅓ van de eieren toe en kneed kort. Voeg eventueel wat druppels water toe als het deeg nog te kruimelig is. Vorm een platte schijf van het deeg en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 uur rusten in de koelkast. Laat daarna 15 min. op kamertemperatuur komen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Boen de halve citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Schil de pastinaak en snijd in de lengte in repen van ca. 1 cm breed. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 1 el citroensap (per 4 personen), de helft van de olie, peper en eventueel zout. Rooster de pastinaak ca. 15 min. in de oven. Haal uit de oven, besprenkel met de honing en schep om. Zet de oven op 180 °C.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en knoflook met een fijne rasp. Meng de ricotta met het citroenrasp, de knoflook, Parmezaanse kaas, ⅓ van de eieren en wat peper. Klop het laatste ei in een ander kommetje los. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ca. Ø 35 cm. Draai het deeg steeds een beetje, zodat het mooi rond wordt. Leg het deeg op een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat 5 cm van de randen vrij. Verdeel de geroosterde pastinaak in een strak rijtje over het kaasmengsel. Vouw de vrije randen van het deeg over de groenten. Bestrijk de dichtgevouwen randen met het losgeklopte ei, bestrooi met de pijnboompitten en duw ze er een beetje in. Bak de galette in het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar. Rasp ondertussen de winterpeen grof. Meng met de rest van de olie en de appelciderazijn en serveer de salade bij de galette.
Galette met pastinaak, pijnboompitten en winterpeensalade
Vul je galette eens met pastinaak en pijnboompitten. Winterpeensalade smaakt heerlijk bij deze Franse hartige taart.
hoofdgerecht
null personen
1270 kcal
25 min. bereiden
60 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de roomboter in blokjes. Meng de bloem met het zout en venkelzaad in een kom. Wrijf de boter erdoor zodat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg ⅓ van de eieren toe en kneed kort. Voeg eventueel wat druppels water toe als het deeg nog te kruimelig is. Vorm een platte schijf van het deeg en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 uur rusten in de koelkast. Laat daarna 15 min. op kamertemperatuur komen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Boen de halve citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Schil de pastinaak en snijd in de lengte in repen van ca. 1 cm breed. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 1 el citroensap (per 4 personen), de helft van de olie, peper en eventueel zout. Rooster de pastinaak ca. 15 min. in de oven. Haal uit de oven, besprenkel met de honing en schep om. Zet de oven op 180 °C.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en knoflook met een fijne rasp. Meng de ricotta met het citroenrasp, de knoflook, Parmezaanse kaas, ⅓ van de eieren en wat peper. Klop het laatste ei in een ander kommetje los. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ca. Ø 35 cm. Draai het deeg steeds een beetje, zodat het mooi rond wordt. Leg het deeg op een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat 5 cm van de randen vrij. Verdeel de geroosterde pastinaak in een strak rijtje over het kaasmengsel. Vouw de vrije randen van het deeg over de groenten. Bestrijk de dichtgevouwen randen met het losgeklopte ei, bestrooi met de pijnboompitten en duw ze er een beetje in. Bak de galette in het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar. Rasp ondertussen de winterpeen grof. Meng met de rest van de olie en de appelciderazijn en serveer de salade bij de galette.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
175 g ongezouten roomboter
300 g tarwebloem
1 tl zout
2 tl venkelzaad
3 middelgrote eieren
½ citroen
400 g pastinaken
4 el extra vierge olijfolie
1 el honing
200 g Parmezaanse kaas
1 teen knoflook
250 g ricotta
50 g pijnboompitten
400 g winterpenen
1 el appelciderazijn
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier