Galette met koningsoesterzwammen
Een echte koning, deze galette met koningsoesterzwammen!
Aan de slag
Snijd de roomboter in kleine blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Meng het meel met het zout in een kom. Wrijf de ijskoude boter door het meel, zodat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de helft van de eieren toe en kneed kort. Voeg eventueel een paar druppels ijskoud water toe als het deeg nog wat kruimelig is. Vorm een platte schijf van het deeg en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 uur in de koelkast rusten tot gebruik. Laat 15 min. op kamertemperatuur komen voordat je het gaat uitrollen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de rode ui in halve ringen van 1 cm. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden. Verwijder met een lepel de pitten en draderige binnenkant en snijd de helften in plakken van 1 cm. Verdeel de ui en pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat.
Plet het venkel- en korianderzaad in de vijzel en meng met ⅖ van de olie en eventueel zout. Besprenkel de pompoen en ui met de specerijenolie. Rooster in het midden van de oven 25-30 min. tot de groenten gaar zijn.
Snijd ondertussen de koningsoesterzwammen in de lengte in dunne plakjes en verdeel ze over een tweede bakplaat. Besprenkel met ⅖ van de olie, peper en eventueel zout. Bak ze onder de pompoen de laatste 10 min. mee. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en roerbak de spekjes 3 min.
Rol het deeg op een met volkorenmeel bestoven werkblad uit tot een rond vel van Ø 35 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Het geeft niet als het deeg breekt, plak de stukjes dan weer aan elkaar.
Bestrijk het deeg met de mascarpone met de achterkant van een lepel, maar laat rondom 5 cm van de randen vrij. Verdeel eerst de pompoen en ui en dan de plakjes oesterzam over het deeg. Bestrooi met de spekreepjes. Vouw de randen van het deeg over de groenten. Klop het laatste ei los. Bestrijk de randen van het deeg met het losgeklopte ei. Bak net onder het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
Galette met koningsoesterzwammen
Een echte koning, deze galette met koningsoesterzwammen!
hoofdgerecht
null personen
960 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
65 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de roomboter in kleine blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Meng het meel met het zout in een kom. Wrijf de ijskoude boter door het meel, zodat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de helft van de eieren toe en kneed kort. Voeg eventueel een paar druppels ijskoud water toe als het deeg nog wat kruimelig is. Vorm een platte schijf van het deeg en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 uur in de koelkast rusten tot gebruik. Laat 15 min. op kamertemperatuur komen voordat je het gaat uitrollen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de rode ui in halve ringen van 1 cm. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden. Verwijder met een lepel de pitten en draderige binnenkant en snijd de helften in plakken van 1 cm. Verdeel de ui en pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat.
Plet het venkel- en korianderzaad in de vijzel en meng met ⅖ van de olie en eventueel zout. Besprenkel de pompoen en ui met de specerijenolie. Rooster in het midden van de oven 25-30 min. tot de groenten gaar zijn.
Snijd ondertussen de koningsoesterzwammen in de lengte in dunne plakjes en verdeel ze over een tweede bakplaat. Besprenkel met ⅖ van de olie, peper en eventueel zout. Bak ze onder de pompoen de laatste 10 min. mee. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en roerbak de spekjes 3 min.
Rol het deeg op een met volkorenmeel bestoven werkblad uit tot een rond vel van Ø 35 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Het geeft niet als het deeg breekt, plak de stukjes dan weer aan elkaar.
Bestrijk het deeg met de mascarpone met de achterkant van een lepel, maar laat rondom 5 cm van de randen vrij. Verdeel eerst de pompoen en ui en dan de plakjes oesterzam over het deeg. Bestrooi met de spekreepjes. Vouw de randen van het deeg over de groenten. Klop het laatste ei los. Bestrijk de randen van het deeg met het losgeklopte ei. Bak net onder het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
bereidingstip:
variatietip:
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
175 g ongezouten roomboter
300 g volkoren tarwemeel
½ tl zout
2 middelgrote eieren
1 rode ui
500 g flespompoenen
1 el venkelzaad
½ el korianderzaad
5 el milde olijfolie
280 g koningsoesterzwammen
100 g Vegan spekreepjes
100 g mascarpone
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier
vijzel
deegroller