Pompoentaart met amandel en ahornsiroop
Afgekeken van de Amerikanen, want die zijn dol op pumpkin pie: pompoentaart met amandel en ahornsiroop.
30 min. bereiden / 1 uur 5 min. oventijd / 1 uur 15 min. wachten
14 ingrediënten
Aan de slag
Snijd de boter in kleine blokjes en zet 10 min. in de vriezer. Meng de bloem, suiker, het zout en de koude boter tot een kruimelig deeg in de keukenmachine. Voeg ¼ van de eieren toe en meng tot een samenhangend deeg. Vorm een platte bal van het deeg en wikkel in vershoudfolie. Laat een uur rusten in de koelkast.
Schil ondertussen de pompoen met de dunschiller, halveer in de lengte en schraap de zaden en draderige binnenkant eruit met een lepel. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 cm. Doe in een pan met het water en breng aan de kook. Laat 10 min. koken op laag vuur met de deksel op de pan. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree en doe in een kom. Laat 30 min. afkoelen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de rest van de eieren los met de melk, ahornsiroop, kaneel, gemberpoeder, kardemom en nootmuskaat. Meng de pompoenpuree erdoor.
Vet de taartvorm in. Rol het deeg uit met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde cirkel, groot genoeg om de taartvorm te bekleden (Ø 30 cm). Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de taartvorm uit. Druk het deeg goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de taartbodem ca. 20 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.
Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C. Vul de deegbodem met de pompoenvulling en bak de taart ca. 45 min. in het midden van de oven tot de vulling stevig is. Bestrooi de taart na 30 min. met het amandelschaafsel. Laat 30 min. afkoelen op een rekje en snijd in punten.
Pompoentaart met amandel en ahornsiroop
Afgekeken van de Amerikanen, want die zijn dol op pumpkin pie: pompoentaart met amandel en ahornsiroop.
null personen
260 kcal
30 min. bereiden
75 min. wachten
65 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de boter in kleine blokjes en zet 10 min. in de vriezer. Meng de bloem, suiker, het zout en de koude boter tot een kruimelig deeg in de keukenmachine. Voeg ¼ van de eieren toe en meng tot een samenhangend deeg. Vorm een platte bal van het deeg en wikkel in vershoudfolie. Laat een uur rusten in de koelkast.
Schil ondertussen de pompoen met de dunschiller, halveer in de lengte en schraap de zaden en draderige binnenkant eruit met een lepel. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 cm. Doe in een pan met het water en breng aan de kook. Laat 10 min. koken op laag vuur met de deksel op de pan. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree en doe in een kom. Laat 30 min. afkoelen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de rest van de eieren los met de melk, ahornsiroop, kaneel, gemberpoeder, kardemom en nootmuskaat. Meng de pompoenpuree erdoor.
Vet de taartvorm in. Rol het deeg uit met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde cirkel, groot genoeg om de taartvorm te bekleden (Ø 30 cm). Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de taartvorm uit. Druk het deeg goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de taartbodem ca. 20 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.
Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C. Vul de deegbodem met de pompoenvulling en bak de taart ca. 45 min. in het midden van de oven tot de vulling stevig is. Bestrooi de taart na 30 min. met het amandelschaafsel. Laat 30 min. afkoelen op een rekje en snijd in punten.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
125 g ongezouten roomboter
200 g patentbloem
25 g lichte basterdsuiker
½ tl zout
4 middelgrote eieren
800 g flespompoenen
125 ml water
250 ml volle melk
130 ml ahornsiroop
½ tl gemalen kaneel
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen kardemom
1 mespunt gemalen nootmuskaat
55 g amandelschaafsel
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
dunschiller
staafmixer
taartvorm met losse bodem (ø 28 cm)
deegroller
bakpapier
blindbakvulling