Paddenstoelenquiche met radijssalade
Een hartige quiche tjokvol paddenstoelen, de iconen van de herfst.
Aan de slag
Snijd 125 g boter (per 4 personen) in kleine blokjes en zet 10 min. in de vriezer. Meng de bloem, het zout en de koude boter tot een kruimelig deeg in de keukenmachine. Voeg het ei en ¼ van de crème fraîche toe en meng tot een samenhangend deeg. Vorm een platte bal van het deeg en wikkel in vershoudfolie. Laat een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de rode uien in parten van ca. 2 cm. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd ze fijn. Verhit 25 g boter (per 4 personen) in een hapjespan en fruit de ui 5 min. op middelhoog vuur. Snijd de champignons in kwarten en scheur de oesterzwammen in stukken. Snijd de tenen knoflook fijn. Voeg de rest van de boter, de champignons, oesterzwammen, knoflook en tijm toe aan de ui in de hapjespan en bak 5 min. mee. Meng de sojasaus erdoor.
Vet de quichevorm in. Rol het deeg uit met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde cirkel, groot genoeg om de quichevorm te bekleden (ca. 30 cm). Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de quichevorm uit. Druk het deeg goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de quichebodem ca. 15 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.
Klop de rest van de crème fraîche met de rest van de eieren en slagroom in een kom en giet over de voorgebakken quichebodem. Verdeel het gebakken paddenstoelenmengsel erover en druk aan. Bak de taart ca. 45 min. net onder het midden van de oven. Laat 10 min. afkoelen op een rooster en snijd in punten.
Snijd ondertussen de radijs in flinterdunne plakjes. Meng de olie met de mosterd en peper tot een dressing. Meng de radijsjes met de dressing en serveer de salade bij de quiche.
Paddenstoelenquiche met radijssalade
Een hartige quiche tjokvol paddenstoelen, de iconen van de herfst.
hoofdgerecht
null personen
1020 kcal
35 min. bereiden
70 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Snijd 125 g boter (per 4 personen) in kleine blokjes en zet 10 min. in de vriezer. Meng de bloem, het zout en de koude boter tot een kruimelig deeg in de keukenmachine. Voeg het ei en ¼ van de crème fraîche toe en meng tot een samenhangend deeg. Vorm een platte bal van het deeg en wikkel in vershoudfolie. Laat een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de rode uien in parten van ca. 2 cm. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd ze fijn. Verhit 25 g boter (per 4 personen) in een hapjespan en fruit de ui 5 min. op middelhoog vuur. Snijd de champignons in kwarten en scheur de oesterzwammen in stukken. Snijd de tenen knoflook fijn. Voeg de rest van de boter, de champignons, oesterzwammen, knoflook en tijm toe aan de ui in de hapjespan en bak 5 min. mee. Meng de sojasaus erdoor.
Vet de quichevorm in. Rol het deeg uit met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde cirkel, groot genoeg om de quichevorm te bekleden (ca. 30 cm). Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de quichevorm uit. Druk het deeg goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de quichebodem ca. 15 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.
Klop de rest van de crème fraîche met de rest van de eieren en slagroom in een kom en giet over de voorgebakken quichebodem. Verdeel het gebakken paddenstoelenmengsel erover en druk aan. Bak de taart ca. 45 min. net onder het midden van de oven. Laat 10 min. afkoelen op een rooster en snijd in punten.
Snijd ondertussen de radijs in flinterdunne plakjes. Meng de olie met de mosterd en peper tot een dressing. Meng de radijsjes met de dressing en serveer de salade bij de quiche.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
175 g ongezouten roomboter
250 g tarwebloem
3 g zout
5 middelgrote eieren
200 g crème fraîche
2 rode uien
7½ g verse tijm
400 g kastanjechampignons
150 g oesterzwammen
2 tenen knoflook
1 el sojasaus
125 ml verse slagroom
2 bos radijs
2 el extra vierge olijfolie
1 el grove mosterd
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
quichevorm met losse bodem (Ø 28 cm)
deegroller
bakpapier
blindbakvulling