Courgettekoekjes - Kolokithokeftedes
In Griekenland weten ze wel hoe je moet snacken. Deze hartige courgettekoekjes met feta, groene kruiden en een dip van tzatziki kun je de hele dag wel eten!
Aan de slag
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en rasp het vruchtvlees grof. Meng ⅓ van het zout erdoor, doe in een zeef, laat 5 min. uitlekken en duw er met een lepel nog zo veel mogelijk vocht uit.
Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de knoflook en de dille fijn. Meng de komkommer in een kom met de knoflook, yoghurt, het citroenrasp, 2 el citroensap (per 20 stuks) en 1 el olijfolie (per 20 stuks). Voeg de helft van de dille toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Rasp de courgettes grof. Meng er de rest van het zout door en doe in een zeef. Knijp de courgette met je handen uit en laat 15 min. uitlekken. Knijp dan nog een keer zo veel mogelijk vocht uit.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de peterselie fijn. Pluk de blaadjes van de munt en snijd fijn. Verkruimel de feta. Doe de ui met de rest van de dille, peterselie, munt, feta, oregano, bakmeel, eieren en uitgeknepen courgette in een kom. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout en meng goed.
Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep een eetlepel beslag uit de kom. Laat het beslag, met behulp van de andere lepel, in de pan glijden en druk ze een beetje platter met een spatel. Bak ze in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Bak er zo 5 tegelijk. Keer halverwege en laat uitlekken op keukenpapier. Ga zo door tot het beslag op is (ca. 20 stuks totaal).
Serveer de kolokithokeftedes met de tzatziki.
Courgettekoekjes - Kolokithokeftedes
In Griekenland weten ze wel hoe je moet snacken. Deze hartige courgettekoekjes met feta, groene kruiden en een dip van tzatziki kun je de hele dag wel eten!
null personen
115 kcal
40 min. bereiden
Aan de slag
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en rasp het vruchtvlees grof. Meng ⅓ van het zout erdoor, doe in een zeef, laat 5 min. uitlekken en duw er met een lepel nog zo veel mogelijk vocht uit.
Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de knoflook en de dille fijn. Meng de komkommer in een kom met de knoflook, yoghurt, het citroenrasp, 2 el citroensap (per 20 stuks) en 1 el olijfolie (per 20 stuks). Voeg de helft van de dille toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Rasp de courgettes grof. Meng er de rest van het zout door en doe in een zeef. Knijp de courgette met je handen uit en laat 15 min. uitlekken. Knijp dan nog een keer zo veel mogelijk vocht uit.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de peterselie fijn. Pluk de blaadjes van de munt en snijd fijn. Verkruimel de feta. Doe de ui met de rest van de dille, peterselie, munt, feta, oregano, bakmeel, eieren en uitgeknepen courgette in een kom. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout en meng goed.
Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep een eetlepel beslag uit de kom. Laat het beslag, met behulp van de andere lepel, in de pan glijden en druk ze een beetje platter met een spatel. Bak ze in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Bak er zo 5 tegelijk. Keer halverwege en laat uitlekken op keukenpapier. Ga zo door tot het beslag op is (ca. 20 stuks totaal).
Serveer de kolokithokeftedes met de tzatziki.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
½ komkommer
¾ tl zout
½ citroen
1 teen knoflook
15 g verse dille
250 ml yoghurt Griekse stijl 0%
105 ml extra vierge olijfolie
3 courgettes
1 rode ui
15 g verse platte peterselie
15 g verse munt
100 g feta
2 tl gedroogde oregano
150 g zelfrijzend bakmeel
2 middelgrote eieren
Dit heb je nodig
grove rasp
zeef