Zelfgemaakte gnocchi met ragù alla bolognese
Gnocchi wordt door heel Italië op talloze manieren gegeten. De meest traditionele manier is met salie-botersaus en Parmezaanse kaas. Maar zo'n ragù alla bolognese is ook een hele goede match. Buon appetito!
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de winterpeen en bleekselderij in blokjes van een ½ cm (brunoise). Snijd de pancetta fijn. Dep de runderriblap met keukenpapier droog en snijd in blokjes van 2 cm. Bind de Italiaanse kruidenmix met keukentouw tot een bundeltje. Laat een lang stuk touw over zodat het bundeltje later makkelijk uit de saus gehaald kan worden.
Verhit olie in een braadpan op hoog vuur. Bak ¼ van het vlees in ca. 3 min. rondom bruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn. Herhaal dit nog 3 keer. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Bak vervolgens de pancetta in dezelfde pan op middelhoog vuur goudbruin. Schep het met een schuimspaan uit de pan bij de schaal met vlees. Laat het vrijgekomen bakvet in de pan.
Voeg de gesneden ui, peen en bleekselderij toe aan de braadpan en bak de groenten 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en bak dit 5 min. mee met de groenten. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbakt. Doe het vlees met het braadvocht en de pancetta terug in de pan. Voeg wijn toe, breng aan de kook. Voeg de fond, water, gepelde tomaten en het kruidenbundeltje toe. Laat het geheel ca. 2 uur met de deksel op de pan op laag vuur stoven.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Elke 30 min. roeren. Haal de laatste 30-45 min. van de kooktijd de deksel van de pan om de saus te laten inkoken.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Boen ondertussen de aardappelen schoon en prik ze in met een vork. Kook de aardappelen in ca. 25 min. gaar. Giet de aardappelen af en laat ze 10 min. uitdampen in de pan. Pel met een mesje de schil van de aardappelen. Stamp de aardappelen tot een gladde puree en schep op een met bloem bestoven werkblad. Splits de eieren en kluts de eidooiers. Het eiwit wordt niet gebruikt.
Verdeel de eidooiers over de puree. Bestuif de puree vervolgens met de bloem en zout. Schep het geheel met een spatel om tot er een los deeg ontstaat. Duw het deeg met de hand voorzichtig samen tot een bal en kneed ca. 2 min. tot je geen eigeel en bloem meer ziet. Het deeg moet er zacht en luchtig uitzien.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken (per 4 personen) en rol elk stuk uit tot een rol van 1,5 cm dik. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm. Breng een pan met ruim water en eventueel zout aan de kook. Laat de gnocchi in delen voorzichtig in het kokende water zakken. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven, dit duurt ca. 2 min. Schep ze met een schuimspaan uit het water op een schaal.
Haal het kruidenbundeltje uit de saus. Snijd de platte peterselie fijn. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de gnocchi erbij en schep door. Doe de ragù erbij en schep door zodat ze de gnocchi goed met de saus bedekt is. Verdeel de gnocchi over diepe borden en bestrooi met de fijngesneden peterselie. Serveer direct.
Zelfgemaakte gnocchi met ragù alla bolognese
Gnocchi wordt door heel Italië op talloze manieren gegeten. De meest traditionele manier is met salie-botersaus en Parmezaanse kaas. Maar zo'n ragù alla bolognese is ook een hele goede match. Buon appetito!
hoofdgerecht
null personen
840 kcal
60 min. bereiden
120 min. wachten
Aan de slag
Snipper de uien en snijd de winterpeen en bleekselderij in blokjes van een ½ cm (brunoise). Snijd de pancetta fijn. Dep de runderriblap met keukenpapier droog en snijd in blokjes van 2 cm. Bind de Italiaanse kruidenmix met keukentouw tot een bundeltje. Laat een lang stuk touw over zodat het bundeltje later makkelijk uit de saus gehaald kan worden.
Verhit olie in een braadpan op hoog vuur. Bak ¼ van het vlees in ca. 3 min. rondom bruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn. Herhaal dit nog 3 keer. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg op een schaal. Bak vervolgens de pancetta in dezelfde pan op middelhoog vuur goudbruin. Schep het met een schuimspaan uit de pan bij de schaal met vlees. Laat het vrijgekomen bakvet in de pan.
Voeg de gesneden ui, peen en bleekselderij toe aan de braadpan en bak de groenten 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en bak dit 5 min. mee met de groenten. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbakt. Doe het vlees met het braadvocht en de pancetta terug in de pan. Voeg wijn toe, breng aan de kook. Voeg de fond, water, gepelde tomaten en het kruidenbundeltje toe. Laat het geheel ca. 2 uur met de deksel op de pan op laag vuur stoven.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Elke 30 min. roeren. Haal de laatste 30-45 min. van de kooktijd de deksel van de pan om de saus te laten inkoken.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Boen ondertussen de aardappelen schoon en prik ze in met een vork. Kook de aardappelen in ca. 25 min. gaar. Giet de aardappelen af en laat ze 10 min. uitdampen in de pan. Pel met een mesje de schil van de aardappelen. Stamp de aardappelen tot een gladde puree en schep op een met bloem bestoven werkblad. Splits de eieren en kluts de eidooiers. Het eiwit wordt niet gebruikt.
Verdeel de eidooiers over de puree. Bestuif de puree vervolgens met de bloem en zout. Schep het geheel met een spatel om tot er een los deeg ontstaat. Duw het deeg met de hand voorzichtig samen tot een bal en kneed ca. 2 min. tot je geen eigeel en bloem meer ziet. Het deeg moet er zacht en luchtig uitzien.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken (per 4 personen) en rol elk stuk uit tot een rol van 1,5 cm dik. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm. Breng een pan met ruim water en eventueel zout aan de kook. Laat de gnocchi in delen voorzichtig in het kokende water zakken. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven, dit duurt ca. 2 min. Schep ze met een schuimspaan uit het water op een schaal.
Haal het kruidenbundeltje uit de saus. Snijd de platte peterselie fijn. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de gnocchi erbij en schep door. Doe de ragù erbij en schep door zodat ze de gnocchi goed met de saus bedekt is. Verdeel de gnocchi over diepe borden en bestrooi met de fijngesneden peterselie. Serveer direct.
combinatietip:
bereidingstip:
bewaartip:
achtergrondinfo:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 middelgrote uien
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
80 g pancetta
400 g ribrunderlappen
20 g verse Italiaanse kruidenmix
2 el milde olijfolie
70 g tomatenpuree
75 ml rode wijn
380 ml vleesfond
100 ml water
400 g gepelde tomaten in blik
1 kg kruimige aardappel
3 middelgrote eieren
150 g tarwebloem
15 g verse platte peterselie
25 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
keukentouw
braadpan met deksel
pureestamper