Walnoten-vijgenbrood met blauwe kaas en portsaus
Het walnoten-vijgenbrood bij de blauwe kaas maakt indruk, maar heb je stiekem zó gemaakt. En de portsaus: ook al zo indrukwekkend.
Aan de slag
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de walnoten op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin en knapperig. Schep regelmatig om. Laat iets afkoelen. Verwijder de harde steeltjes van de vijgen en snijd ze in stukjes van 1½ cm. Snijd ook de walnoten in stukjes van 1½ cm.
Verwarm de oven voor op 230 °C. Meng de bloem met de baksoda en het zout in een ruime kom. Schep de walnoten en vijgen erdoor. Klop het ei los en meng met de karnemelk. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het karnemelk-eimengsel erbij. Kneed zo kort mogelijk tot alles net een vrij nat, samenhangend deeg vormt. Maak met natte handen een ovale bal van het deeg en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
Maak met een scherp mes een groot kruis in het midden. Bak het brood 10 min. in het midden van de oven. Verlaag dan de temperatuur naar 200 °C en bak nog 20 min. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Pas op, want het brood en de oven zijn heet.
Breng ondertussen de port met de donkere basterdsuiker aan de kook op middelhoog vuur. Laat het mengsel in 15 min. tot ⅓ inkoken.
Laat het brood 30 min. afkoelen op een rooster. Snijd 4 dunne plakken (per 4 personen) van het brood en halveer ze. Verdeel de blauwe kaas en het walnoten-vijgenbrood over de borden en besprenkel met de portsaus.
Walnoten-vijgenbrood met blauwe kaas en portsaus
Het walnoten-vijgenbrood bij de blauwe kaas maakt indruk, maar heb je stiekem zó gemaakt. En de portsaus: ook al zo indrukwekkend.
nagerecht
null personen
720 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de walnoten op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin en knapperig. Schep regelmatig om. Laat iets afkoelen. Verwijder de harde steeltjes van de vijgen en snijd ze in stukjes van 1½ cm. Snijd ook de walnoten in stukjes van 1½ cm.
Verwarm de oven voor op 230 °C. Meng de bloem met de baksoda en het zout in een ruime kom. Schep de walnoten en vijgen erdoor. Klop het ei los en meng met de karnemelk. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het karnemelk-eimengsel erbij. Kneed zo kort mogelijk tot alles net een vrij nat, samenhangend deeg vormt. Maak met natte handen een ovale bal van het deeg en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
Maak met een scherp mes een groot kruis in het midden. Bak het brood 10 min. in het midden van de oven. Verlaag dan de temperatuur naar 200 °C en bak nog 20 min. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Pas op, want het brood en de oven zijn heet.
Breng ondertussen de port met de donkere basterdsuiker aan de kook op middelhoog vuur. Laat het mengsel in 15 min. tot ⅓ inkoken.
Laat het brood 30 min. afkoelen op een rooster. Snijd 4 dunne plakken (per 4 personen) van het brood en halveer ze. Verdeel de blauwe kaas en het walnoten-vijgenbrood over de borden en besprenkel met de portsaus.
bewaartip:
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g walnoten
50 g gedroogde vijgen
250 g tarwebloem
1 tl baksoda
1 tl zout
1 middelgroot ei
175 ml karnemelk
175 ml port ruby
60 g donkere basterdsuiker
157 g Blue Stilton blauwaderkaas
Dit heb je nodig
bakpapier