Geroosterde bloemkool met sesamdressing
Bloemkool uit de oven: als je 'm in z'n geheel roostert en opmaakt met sesam, heb je een mooi vega-pronkstuk op tafel.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de stelen en bladeren aan de bloemkool zitten, maar snijd een klein stukje van de onderkant van de bloemkool af, zodat hij straks mooi rechtop kan staan. Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook. Plaats de bloemkool ondersteboven met behulp van een schuimspaan voorzichtig in de pan en kook 5 min. Neem uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Dep droog met een schone theedoek.
Meng ondertussen de olie met de ¾ van de sesamolie, de garam masala, de helft van het sesamzaad, peper en zout. Wrijf de bloemkool rondom in met het mengsel (niet de stelen en bladeren) en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kool in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin.
Schil ondertussen de zoete aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water in 15 min. gaar.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de rest van het sesamzaad 2-3 min. op middelhoog vuur. Meng de mayonaise met de geroosterde sesamzaadjes, de azijn en de rest van de sesamolie tot een dressing. Breng op smaak met peper.
Giet de zoete aardappelen af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Pureer met de pureestamper tot een gladde puree. Voeg zoveel kookvocht toe tot het smeuïg is. Snijd de koriander fijn en meng ⅔ van de koriander door de puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schep de zoete-aardappelpuree in het midden van een schaal en maak met de achterkant van je lepel een cirkel ermee. Verdeel de bloemkool erover en verdeel de sesamdressing erover. Garneer met de rest van de koriander.
Geroosterde bloemkool met sesamdressing
Bloemkool uit de oven: als je 'm in z'n geheel roostert en opmaakt met sesam, heb je een mooi vega-pronkstuk op tafel.
hoofdgerecht
null personen
595 kcal
30 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de stelen en bladeren aan de bloemkool zitten, maar snijd een klein stukje van de onderkant van de bloemkool af, zodat hij straks mooi rechtop kan staan. Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook. Plaats de bloemkool ondersteboven met behulp van een schuimspaan voorzichtig in de pan en kook 5 min. Neem uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Dep droog met een schone theedoek.
Meng ondertussen de olie met de ¾ van de sesamolie, de garam masala, de helft van het sesamzaad, peper en zout. Wrijf de bloemkool rondom in met het mengsel (niet de stelen en bladeren) en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kool in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin.
Schil ondertussen de zoete aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water in 15 min. gaar.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de rest van het sesamzaad 2-3 min. op middelhoog vuur. Meng de mayonaise met de geroosterde sesamzaadjes, de azijn en de rest van de sesamolie tot een dressing. Breng op smaak met peper.
Giet de zoete aardappelen af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Pureer met de pureestamper tot een gladde puree. Voeg zoveel kookvocht toe tot het smeuïg is. Snijd de koriander fijn en meng ⅔ van de koriander door de puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schep de zoete-aardappelpuree in het midden van een schaal en maak met de achterkant van je lepel een cirkel ermee. Verdeel de bloemkool erover en verdeel de sesamdressing erover. Garneer met de rest van de koriander.
vegantip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 bloemkool
3 el arachideolie
4 tl sesamolie
1½ el garam masala
2 el sesamzaad
1 kg zoete aardappel
4 el mayonaise
½ el rijstazijn
15 g verse koriander
Dit heb je nodig
bakpapier
pureestamper