Gestoomde aubergine met kikkererwten, chili-tomatensalsa en amandel
We laten deze aubergines eerst even flink zweten in 't stoommandje. Daarna hebben ze die kleurrijke kikkererwten en chili-tomatensalsa wel verdiend!
Aan de slag
Halveer de aubergines in de breedte en snijd vervolgens in de lengte in 6 kwarten, zodat je 12 stukken (per 4 personen) hebt. Voeg ⅔ van de wijnazijn toe aan een ruime kom met het water. Voeg de stukken aubergine toe en laat ze ca. 10 min. in het azijnwater staan, giet af in een vergiet en laat uitlekken. Doe de kikkererwten in een zeef, spoel af en laat uitlekken.
Verhit ondertussen op hoog vuur een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen in 2 min. goudbruin. Laat afkoelen en hak grof. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes van een ½ cm. Meng de tomaten, rode peper en de helft van de amandelen samen met de helft van de olie en de rest van de wijnazijn in een ruime kom. Breng op smaak met peper.
Snijd de knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de kikkererwten op middelhoog vuur samen met ⅓ van het paprikapoeder onder regelmatig omscheppen in 8 min knapperig. Bak de laatste 2 min. de knoflook mee.
Zet ondertussen de stoommand op een pan of wok met een laagje bijna kokend water. Zorg dat het mandje het water niet raakt. Verdeel een laag aubergine met de schil naar beneden in de stomer. Stapel de resterende parten niet te dicht op elkaar in een zigzag erbovenop, zodat er stoom tussen de parten kan komen. Stoom de aubergine in 9 min. zacht en gaar, maar nog stevig genoeg dat ze niet uit elkaar vallen. Haal het mandje van de pan en laat de aubergine 5 min afkoelen. Voeg de aubergine toe aan de tomatensalsa en meng de kikkererwten erdoor. Breng op smaak met de rest van de paprikapoeder, peper en eventueel zout.
Verwarm de broden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel het aubergine-mengsel over de borden en serveer met de yoghurt en de rest van de amandelen. Serveer met de broden.
Gestoomde aubergine met kikkererwten, chili-tomatensalsa en amandel
We laten deze aubergines eerst even flink zweten in 't stoommandje. Daarna hebben ze die kleurrijke kikkererwten en chili-tomatensalsa wel verdiend!
hoofdgerecht
null personen
535 kcal
25 min. bereiden
Aan de slag
Halveer de aubergines in de breedte en snijd vervolgens in de lengte in 6 kwarten, zodat je 12 stukken (per 4 personen) hebt. Voeg ⅔ van de wijnazijn toe aan een ruime kom met het water. Voeg de stukken aubergine toe en laat ze ca. 10 min. in het azijnwater staan, giet af in een vergiet en laat uitlekken. Doe de kikkererwten in een zeef, spoel af en laat uitlekken.
Verhit ondertussen op hoog vuur een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen in 2 min. goudbruin. Laat afkoelen en hak grof. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes van een ½ cm. Meng de tomaten, rode peper en de helft van de amandelen samen met de helft van de olie en de rest van de wijnazijn in een ruime kom. Breng op smaak met peper.
Snijd de knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de kikkererwten op middelhoog vuur samen met ⅓ van het paprikapoeder onder regelmatig omscheppen in 8 min knapperig. Bak de laatste 2 min. de knoflook mee.
Zet ondertussen de stoommand op een pan of wok met een laagje bijna kokend water. Zorg dat het mandje het water niet raakt. Verdeel een laag aubergine met de schil naar beneden in de stomer. Stapel de resterende parten niet te dicht op elkaar in een zigzag erbovenop, zodat er stoom tussen de parten kan komen. Stoom de aubergine in 9 min. zacht en gaar, maar nog stevig genoeg dat ze niet uit elkaar vallen. Haal het mandje van de pan en laat de aubergine 5 min afkoelen. Voeg de aubergine toe aan de tomatensalsa en meng de kikkererwten erdoor. Breng op smaak met de rest van de paprikapoeder, peper en eventueel zout.
Verwarm de broden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel het aubergine-mengsel over de borden en serveer met de yoghurt en de rest van de amandelen. Serveer met de broden.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 aubergines
3 el wittewijnazijn
1 l water
400 g kikkererwten in blik
80 g ongebrande amandelen
1 rode peper
250 g tastytomtomaten
4 el milde olijfolie
1 teen knoflook
1½ el zoet gerookt paprikapoeder
4 Libanese volkoren broden
200 g yoghurt Griekse stijl 0%
Dit heb je nodig
stoommand met 2 lagen