Rijstvel-dumplings met Chinese kool en kip
Maak dumplings van rijstvellen en vul ze met Chinese kool en kip. Extra lekker: serveer ze met maar liefst twee dips!
Aan de slag
Schil en rasp de gember fijn. Rasp de knoflook fijn. Snijd de bosui zo fijn mogelijk. En rasp de winterpeen met een grove rasp. Snijd 1 koolblad zo fijn mogelijk. Meng het kipgehakt met de gember, knoflook, bosui, geraspte wortel, fijngesneden kool, de helft van de sojasaus, de sesamolie en witte peper. Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties.
Verhit een pan met water waar een stoommandje op past. Breng het water aan de kook en blancheer de rest van de koolbladeren in delen ca. 3 min. Neem uit de pan en dep droog.
Zet de stoommand op de pan en leg een stukje bakpapier op de bodem (zorg ervoor dat de randen vrij blijven). Houd warm op laag vuur.
Vul een (oven)schaal tot halverwege met lauwwarm water. Zet 2 platte borden klaar, bestrijk er 1 met de olie. Week telkens 2 rijstvellen ca. 10 sec. in het lauwwarme water en leg ze op elkaar op het niet ingevette platte bord tot 1 dikkere rijstvel. Bedek de onderste helft van het vel met de 2 geblancheerde kolen en zorg dat de bladen goed evenredig over het rijstvel zijn verdeeld en overal even dik zijn. Snijd overtollige kool eraf.
Verdeel net onder het midden van het rijstvel een portie kipgehaktmengsel en verspreid horizontaal als een worstje. Rol zo strak en gelijkmatig mogelijk op. Snijd met een scherp mes in 6 gelijke stukken (maak het mes eventueel nat). Maak nog zo’n rol.
Verdeel de eerste 12 rolletjes rechtopstaand over de bodem van de stoommand. Stoom ca. 10 min met de deksel op de pan. Maak ondertussen de rest van de rolletjes en bewaar op het ingevette bord. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Stoom ze ook 10 min.
Maak ondertussen een dip van de rest van de soja en de rijstazijn. Serveer naast de dumplings. Serveer ook de chiliolie erbij.
Rijstvel-dumplings met Chinese kool en kip
Instructievideo - 01:11 min.
Rijstvel-dumplings met Chinese kool en kip
Maak dumplings van rijstvellen en vul ze met Chinese kool en kip. Extra lekker: serveer ze met maar liefst twee dips!
null porties
60 kcal
40 min. bereiden
Aan de slag
Schil en rasp de gember fijn. Rasp de knoflook fijn. Snijd de bosui zo fijn mogelijk. En rasp de winterpeen met een grove rasp. Snijd 1 koolblad zo fijn mogelijk. Meng het kipgehakt met de gember, knoflook, bosui, geraspte wortel, fijngesneden kool, de helft van de sojasaus, de sesamolie en witte peper. Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties.
Verhit een pan met water waar een stoommandje op past. Breng het water aan de kook en blancheer de rest van de koolbladeren in delen ca. 3 min. Neem uit de pan en dep droog.
Zet de stoommand op de pan en leg een stukje bakpapier op de bodem (zorg ervoor dat de randen vrij blijven). Houd warm op laag vuur.
Vul een (oven)schaal tot halverwege met lauwwarm water. Zet 2 platte borden klaar, bestrijk er 1 met de olie. Week telkens 2 rijstvellen ca. 10 sec. in het lauwwarme water en leg ze op elkaar op het niet ingevette platte bord tot 1 dikkere rijstvel. Bedek de onderste helft van het vel met de 2 geblancheerde kolen en zorg dat de bladen goed evenredig over het rijstvel zijn verdeeld en overal even dik zijn. Snijd overtollige kool eraf.
Verdeel net onder het midden van het rijstvel een portie kipgehaktmengsel en verspreid horizontaal als een worstje. Rol zo strak en gelijkmatig mogelijk op. Snijd met een scherp mes in 6 gelijke stukken (maak het mes eventueel nat). Maak nog zo’n rol.
Verdeel de eerste 12 rolletjes rechtopstaand over de bodem van de stoommand. Stoom ca. 10 min met de deksel op de pan. Maak ondertussen de rest van de rolletjes en bewaar op het ingevette bord. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Stoom ze ook 10 min.
Maak ondertussen een dip van de rest van de soja en de rijstazijn. Serveer naast de dumplings. Serveer ook de chiliolie erbij.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
15 g verse gemberwortel
2 tenen knoflook
2 bosuitjes
100 g winterpenen
11 bladen Chinese kolen
300 g kipgehakt naturel
4 el sojasaus less salt
1½ tl sesamolie
½ tl witte peper
1 tl milde olijfolie
8 rijstvellen
2 el rijstazijn
2 el chiu chow chili-olie
Dit heb je nodig
fijne rasp
grove rasp
stoommandje
bakpapier